549
14

Oorlogsverslaggever De Pers

Arnold Karskens kreeg de afgelopen vijfentwintig jaar bekendheid als een van Nederlands beste en volhardendste oorlogsverslaggevers. Hij werkte voor Nederlandse en Vlaamse radio- en tv-zenders en is nu oorlogsverslaggever voor dagblad De Pers.
Karskens is auteur van onder andere: Pleisters op de ogen, over de geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo. In oktober 2009 verscheen ‘Rebellen met een Reden’, verhalen over idealistische Nederlanders in de oorlog.
http://www.arnoldkarskens.com/

Een moordvriend

Een Afghaanse warlord met wie Nederlandse militairen zaken doen, wordt verdacht van het doden van tientallen gevangenen in juni

De slachting vond plaats in het district Shah Wali Kot in de provincie Kandahar. Onder de circa tachtig slachtoffers zouden zich 55 inwoners bevinden van de provincie Uruzgan. De beschuldiging komt uit de mond van Mohammed Daoud, de districtschef van Chora.

Volgens Daoud, die nabestaanden in zijn huis nabij Tarin Kowt sprak, zouden manschappen van warlord Matiullah Khan ruim een maand geleden een groep mannen hebben verrast die verzameld waren in een shura, een vergadering. Na een vuurgevecht, waarbij vijf omkwamen, werden de resterende 75 mannen vastgebonden en vervolgens met messen gedood. ‘Als marteling werd eerst in schouders en benen gestoken. De lijken werden met chemicaliën bewerkt om ze onherkenbaar te maken.’ Een Navo-persbericht van 16 juni maakt melding van een ‘een vuistslag’ die Afghaanse veiligheidstroepen en Isaf-troepen aan de Taliban in die streek uitdeelden waarbij ‘meer dan 100 opstandelingen en hun leiders’ omkwamen. Een woordvoerster in Kabul vertelde desgevraagd dat de Isaf ‘niet op de hoogte is en niet betrokken was’ bij een slachting.

Nederland, dat zich opwerpt als verdediger van mensenrechten in Afghanistan, werkt sinds 2006 samen met Matiullah Khan, woonachtig in Tarin Kowt, en voormalig commandant van de Highway Police. Enige tijd was hij verantwoordelijk voor de bewaking van de aanleg van de weg tussen Tarin Kowt en Chora die met ontwikkelingsgeld wordt betaald. Zijn troepen zouden ook samen met Nederlandse militairen hebben deelgenomen aan schoonmaakoperaties in het district Deh Rawod in september 2007 waarbij een arrestant dood is teruggevonden.

Nu de Nederlandse missie in Uruzgan op 1 augustus eindigt, beschermen honderden van zijn manschappen met mobiele posten de route waarlangs de Nederlandse militaire goederen worden teruggehaald, zo bemerkte ik toen ik twee weken geleden zelf de reis ondernam tussen Kandahar en Tarin Kowt.

Commandant van Task Force Uruzgan brigadegeneraal Kees van den Heuvel ontkent enige relatie met de krijgsheer die bij tegenstanders de reputatie geniet van een niets ontziende despoot en ondanks veelvuldig verzoek elk commentaar weigert. ‘Matiullah Khan is een grote speler in dit gebied. Dat zal ik niet ontkennen. Maar wij doen geen zaken.’

Uit een recent Amerikaans rapport van het Huis van Vertegenwoordigers ‘Wardlord Inc’ blijkt echter dat Matiullah Khan als bevelhebber van de 2000 mannen sterke ‘Kandak Amniante Uruzgan’ deelneemt aan operaties van buitenlandse special forces en jaarlijks miljoenen dollars verdient met het beschermen van Navo-konvooien. 
Al eerder zijn er Kamervragen gesteld door oa de SP over de handel en wandel van onze steunpilaar in Uruzgan.

Dit artikel is verschenen in de Pers: We doen zaken met een moordenaar

Geef een reactie

Laatste reacties (14)