2.924
13

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Een onbevlekte ontvangenis?

Iedere dag een gezond weetje! Vandaag: Bijna 1 procent vrouwen in VS die bevalt is maagd

In een Amerikaans onderzoek, dat in het schooljaar 1994-1995 begon en 14 jaar doorging, werden 7870 meisjes en vrouwen tussen 12 en 28 jaar met regelmaat over hun gedrag en hun gezondheid geïnterviewd. Van hen werden 5340 zwanger in die periode. Vijfenveertig (0,8 procent) van deze zwangerschappen zouden ontstaan zijn zonder dat er een man bij betrokken was. Bewijst dit dat in de VS bijna een op de honderd vrouwen maagd is ze als een kind krijgt?

Toen ik het in het kerstnummer van BMJ zag staan wist ik dat ik er over moest schrijven. Dat kerstnummer heeft als jaarlijkse traditie dat het vol staat met onderzoeken die idioot lijken. Ik denk dat je die idiote onderzoeken uiteindelijk beter onthoudt dan de onderzoeken die voorspelbare uitkomsten hebben. Die uitkomsten behoren bij de National Longitudinal Study of Adolescent Health en vragen natuurlijk om een verklaring.

Allereerst zegt het iets over de betrouwbaarheid van zelf in te vullen vragenlijsten, maar op zich weten we dit wel. Hier wordt bovendien nog een ideale gelegenheid geboden om te bekijken waarom meisjes en vrouwen die lijsten onbetrouwbaar invullen.

Van de maagden die zwanger werden had twee derde een kuisheidsverklaring getekend, heel wat meer dan bij de meisjes en vrouwen die toegaven dat er bij hun zwangerschap een man betrokken was geweest (15%). Die kuisheidsverklaring is een Amerikaanse rariteit die met name ontstond toen onder druk van gezondheidsactivisten er meer aandacht kwam voor onderwijs over seksualiteit en voorlichting over condooms. Fundamentalistische Christenen vonden dat allemaal maar niets. Het zou vrije seks bevorderen en ze bedachten de kuisheidsverklaring waarin dochters aan hun vader beloven om maagd te blijven tot het huwelijk. Ik laat de verdere interpretatie verder aan uw fantasie over.

Ook bleken de moeders van de maagden meer moeite te hebben om met hun dochters over seksualiteit te praten. Tot zo ver waren het allemaal uitkomsten die niet door het toeval verklaard kunnen worden. Significant zeggen we dan. Dat geldt niet voor het volgende.

De maagden bevielen vaker van een jongen dan van een meisje en waren ook vaker zwanger gedurende de weken voor kerst. Wat je daar nu weer voor conclusie uit moet trekken durf ik al helemaal niet hardop te schrijven. Wat mij nog interesseert is hoe de jongens waar de maagden van bevielen genoemd werden. Maar dat vertelt het onderzoek nu net niet. Tja, je moet zulke dingen geloven. Dan worden ze vanzelf voor veel mensen de waarheid.

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Wat te doen met onze ouderen

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

 

 

 

 


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (13)