1.558
36

Europarlementariër D66

Marietje Schaake is sinds 2009 Europarlementariër voor D66, en de Europese liberale fractie Alliance of Liberals and Democrats for Europe (ALDE).

Marietje Schaake is de ALDE Coördinator in de commissie voor Internationale Handel (INTA). Ze is woordvoerder voor de ALDE Groep over het Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag (TTIP).

In de commissie voor Buitenlandse Zaken (AFET), werkt ze aan het versterken van de rol van Europa in de wereld. In de eerste plaats in de landen om de EU heen, met een focus op Turkije, Iran, Noord Afrika en het Midden-Oosten. In de subcommissie Mensenrechten (DROI) werkt ze aan het versterken van universele mensenrechten en coördineert ze de maandelijkse mensenrechtenresoluties voor ALDE.

Verder is ze vicevoorzitter van de parlementaire delegatie voor betrekkingen met de Verenigde Staten, plaatsvervangend lid van de delegatie voor Iran en plaatsvervangend lid van de delegatie voor het Arabisch schiereiland.

Marietje werkt aan de voltooiing van de digitale interne markt en de hervorming van auteursrechten in Europa. Ze benadrukt het belang van een open internet en digitale vrijheden in de context van internet governance en digitale (mensen)rechten.

Naast haar parlementaire werk is Marietje Schaake onder andere lid van de European Council on Foreign Relations, commissaris bij de Global Commission on Internet Governance en een WEF Young Global Leader in de groep van 2014. Ze heeft als vicevoorzitter zitting in de Raad van Toezicht van Free Press Unlimited.

Een opgeblazen verhaal

De EU verbiedt kinderen onder de 8 jaar helemaal niet om zelf ballonnen op te blazen

Een artikel in de Britse krant The Telegraph van 9 oktober leidde de afgelopen dagen tot online ophef, omdat het suggereert dat er een EU richtlijn is die het kinderen onder de 8 verbiedt om zelf ballonnen op te blazen. Los van de onuitvoerbaarheid van zo’n wet, blaast de auteur de feiten op om zijn punt tegen Europese regelgeving te kunnen maken.

Er is inderdaad een Europese richtlijn voor kinderspeelgoed, maar een ballon-opblaasverbod is uit de lucht gegrepen. Het gaat hier om de zogenaamde Richtlijn betreffende de veiligheid van speelgoed uit 2009, die minimumeisen vaststelt waaraan kinderspeelgoed moet voldoen voor het op de Europese markt komt. Bijvoorbeeld om te waarschuwen dat kinderen kunnen stikken in losse onderdelen of te voorkomen dat er schadelijke chemische stoffen gebruikt worden. Niemand wil zijn kind of kleinkind met Sinterklaas een speelgoedtrein vol giftige loodverf cadeau doen. Om oneerlijke concurrentie op de gezamenlijke Europese markt te voorkomen, is het belangrijk dat dezelfde regels in de hele EU gelden.

Fabrikanten en importeurs moeten daarom in eerste instantie zorgen dat de gebruiksrisico’s voor kinderen tot een minimum beperkt zijn. Mochten er toch risico’s overblijven, dan moeten ze die op de verpakking vermelden in de vorm van een waarschuwing: “niet geschikt voor kinderen onder de vijf jaar.” Zo is het voor ouders in één oogopslag te zien of de pop of speelgoedauto die zij op het punt staan om te kopen geschikt is voor hun kind. Gemak dient de mens. En omdat jonge kinderen nou eenmaal kunnen stikken in een ballon, staat dat nu op de verpakking de aanbeveling: “niet geschikt voor kinderen onder de 8 jaar, gebruiken onder direct toezicht van een volwassene.”

Zo’n waarschuwing is heel wat anders dan een verbod. Statements als “u bent nu dus in overtreding van EU-brede wetgevingen als u uw kind van 7 zelfstandig een ballon laat oppompen” voeden de online discussie, maar zijn ver verwijderd van de realiteit. Verwacht dus rond kerst geen agent aan de deur om te controleren welke cadeaus er voor Willem van 7 en Daphne van 5 onder de boom liggen. Opvoeden blijft de taak en de verantwoordelijkheid van ouders. Deze aanbevelingen maken het voor hen alleen makkelijker om te bepalen hoe geschikt die cadeaus zijn. De EU maakt geen regels om als een Brusselse Grinch de feestdagen te vergallen.

Meer dan ooit moet EU regelgeving relevant zijn. Dat vereist een kritische houding van Europarlementariërs en burgers. Maar ook een discussie gebaseerd op feiten. Dit verhaal over een ballonnenverbod kan daarom vast doorgeprikt worden.

The Telegraph: Children to be banned from blowing up balloons, under EU safety rules

Dit artikel staat ook op de website van Marietje Schaake

Geef een reactie

Laatste reacties (36)