Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Een opgeblazen verhaal

  •  
31-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
De EU verbiedt kinderen onder de 8 jaar helemaal niet om zelf ballonnen op te blazen
Een artikel in de Britse krant The Telegraph van 9 oktober leidde de afgelopen dagen tot online ophef, omdat het suggereert dat er een EU richtlijn is die het kinderen onder de 8 verbiedt om zelf ballonnen op te blazen. Los van de onuitvoerbaarheid van zo’n wet, blaast de auteur de feiten op om zijn punt tegen Europese regelgeving te kunnen maken.
Er is inderdaad een Europese richtlijn voor kinderspeelgoed , maar een ballon-opblaasverbod is uit de lucht gegrepen. Het gaat hier om de zogenaamde Richtlijn betreffende de veiligheid van speelgoed uit 2009, die minimumeisen vaststelt waaraan kinderspeelgoed moet voldoen voor het op de Europese markt komt. Bijvoorbeeld om te waarschuwen dat kinderen kunnen stikken in losse onderdelen of te voorkomen dat er schadelijke chemische stoffen gebruikt worden. Niemand wil zijn kind of kleinkind met Sinterklaas een speelgoedtrein vol giftige loodverf cadeau doen. Om oneerlijke concurrentie op de gezamenlijke Europese markt te voorkomen, is het belangrijk dat dezelfde regels in de hele EU gelden.
Fabrikanten en importeurs moeten daarom in eerste instantie zorgen dat de gebruiksrisico’s voor kinderen tot een minimum beperkt zijn. Mochten er toch risico’s overblijven, dan moeten ze die op de verpakking vermelden in de vorm van een waarschuwing: “niet geschikt voor kinderen onder de vijf jaar.” Zo is het voor ouders in één oogopslag te zien of de pop of speelgoedauto die zij op het punt staan om te kopen geschikt is voor hun kind. Gemak dient de mens. En omdat jonge kinderen nou eenmaal kunnen stikken in een ballon, staat dat nu op de verpakking de aanbeveling: “niet geschikt voor kinderen onder de 8 jaar, gebruiken onder direct toezicht van een volwassene.”
Zo’n waarschuwing is heel wat anders dan een verbod. Statements als “ u bent nu dus in overtreding van EU-brede wetgevingen als u uw kind van 7 zelfstandig een ballon laat oppompen ” voeden de online discussie, maar zijn ver verwijderd van de realiteit. Verwacht dus rond kerst geen agent aan de deur om te controleren welke cadeaus er voor Willem van 7 en Daphne van 5 onder de boom liggen. Opvoeden blijft de taak en de verantwoordelijkheid van ouders. Deze aanbevelingen maken het voor hen alleen makkelijker om te bepalen hoe geschikt die cadeaus zijn. De EU maakt geen regels om als een Brusselse Grinch de feestdagen te vergallen.
Meer dan ooit moet EU regelgeving relevant zijn. Dat vereist een kritische houding van Europarlementariërs en burgers. Maar ook een discussie gebaseerd op feiten. Dit verhaal over een ballonnenverbod kan daarom vast doorgeprikt worden.
Dit artikel staat ook op de website van Marietje Schaake

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.