637
5

Redacteur BNNVARA

Dennis l'Ami is journalist en schreef onder voor Frontaal Naakt, State Magazine, AD, De Kanttekening, De Correspondent

Een tête-à-tête met … de moordenaars van de sociaal-democratie

Als een slang tegen een muis zegt dat hij hem niet zal bijten, gelooft die muis hem dan terwijl hij weet dat die slang al talloze keren een familielid van hem gepakt heeft?

Dennis L’Ami ziet hoe de sociaal-democratie de doodssteek wordt toegebracht

    “Het is volbracht.”
    In een bruin café praten twee huurmoordenaars wat bij.
    “En je hebt er niets voor hoeven doen?”
    “He-le-maal niks!”

    Een jaar of wat geleden had de man een bijzondere opdracht gekregen: leg de Partij van de Arbeid om. Hoe je het doet, doe je het.
Normaal gesproken ging hij dan op onderzoek uit. Hij ging de gangen na van zijn slachtoffer. Zocht naar zwakke plekken, onachtzaamheden van het te raken doel. Het was deze keer allemaal niet nodig geweest. Hij was zijn luie stoel niet uit geweest.

    “De sociaal-democratie is met afstand de gemakkelijkste job geweest die ik ooit heb gehad”,  vertelt hij boven een goed glas. “Ik hoefde ze niet op te zoeken want hun bestuurlijke geblunder stond breeduit in de media. Mensen als Wim Kok en Lodewijk de Waal sloopten met eigen handen het sociale imago van de partij! Ik hoefde zelfs niet op zoek naar zwakke plekken, want die werden door partijgenoten als Jan Pronk en Sander Terphuis aangedragen.”

    Zijn toehoorder lacht. Het klinkt inderdaad als een job made in heaven.
    “Was je niet bang voor een tegenactie?” Dit kwam ten slotte geregeld voor in hun business.
    “Totaal niet. Een partij die zo vaak van standpunt wisselt kan geen richting houden en als je geen richting kunt houden mis je altijd je doel. De partij heeft zo vaak gedraaid dat zelfs een JSF-piloot het niet bijhoudt. Stelletje bijgoochemerds.”

    “Hoe is het afgelopen?”
    “Dramatisch. De partij liet zich een kabinet in praten met hun grootste vijanden. Nou weet ik wel, je moet je vrienden dicht bij je houden en je vijanden nog dichter, maar toch. Als een slang tegen een muis zegt dat hij hem niet zal bijten, gelooft die muis hem dan terwijl hij weet dat die slang al talloze keren een familielid van hem gepakt heeft?”
    “Ach, de partij is nu dood, maar de politici die het hebben veroorzaakt zullen wel weer een mooi commisariaat krijgen, denk je niet?”
“Waarschijnlijk, ja. Maar in plaats van VN-ambassadeur kunnen ze beter huurmoordenaar worden, net als wij. Ze zijn namelijk erg goed in het omleggen van politieke partijen.”

Volg Dennis L’Ami ook op Twitter

Foto-cc: Flexgraph

Geef een reactie

Laatste reacties (5)