1.605
6

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Eenzaamheid en dementie hand in hand

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over eenzaamheid als teken aan de wand

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Mensen die eenzaam zijn hebben veel meer kans dement te worden dan mensen met rijk sociaal leven. Maar wat is oorzaak en wat is gevolg? Nederlands onderzoek van het VUMC in Amsterdam suggereert dat eenzaamheid eerst komt en dan dementie.

2173 Nederlanders van 65 jaar en ouder zonder dementie werden drie jaar later onderzocht en daaruit zou blijken dat degenen die eenzaam zijn een 64 procent grotere kans op dementie hebben. Op een andere manier uitgedrukt betekent het dat de kan 1,64 keer zo groot is. Het ging echter om het gevoel van eenzaamheid en niet om het daadwerkelijk alleen zijn, hoewel die twee natuurlijk sterk samenhangen.

Alzheimerdeskundigen die het onderzoek in perspectief proberen te zetten stellen dat ontwikkeling van dementie een probleem is dat met veel factoren te maken heeft en je dus niet al te simplistische conclusies kunt trekken. Ouderdom is natuurlijk nog altijd de belangrijkste oorzaak.

Door ouderdom raken mensen meer geïsoleerd en worden ze ook eenzamer. Als mensen ouder worden gaan bovendien hun sociale vaardigheden achteruit en dat draagt bij aan meer sociale isolatie.

Hoe heb je bovendien voor je 65ste geleefd? Als je nooit geïnteresseerd was in een rijk sociaal leven en met je boek en goede muziek volkomen gelukkig was, dan zal het allemaal niet zo geweldig veranderen. Maar was je getrouwd en had je met hem of haar een goed sociaal leven, maar dan overlijdt je partner plotseling waardoor je overal een beetje buiten komt te staan. Maar komt het dan daardoor omdat je door het verlies van je partner je je eenzaam voelt.

Op die leeftijd gebeuren gewoon zo veel dingen, die het leven ondersteboven gooien dat al te simpele samenhang niet gelegd kan worden. Wat uit het onderzoek wel duidelijk wordt is dat eenzaamheid een goede voorspeller is voor de kans op dementie (dat is iets anders dan de oorzaak).

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het weetje van dinsdag nalezen: Zonder kinderen eerder dood?

Het meest recente boek van Ivan Wolffers is: Gezond


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (6)