1.294
3

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Eenzame mensen sterven eerder

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Zo lang je mee mag doen blijf je leven

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Mensen leven in groepen en dagelijks contact lijkt ze wel te voeden. We hebben glimlachjes, vriendelijkheid, een oor om te luisteren nodig om ons zenuwstelsel maximaal te laten functioneren.

Vandaar misschien dat eenzame mensen eerder ziek worden en sneller sterven. Dat blijkt tenminste uit onderzoek in Engeland. Sociale isolatie en gevoelens van eenzaamheid waren sterke voorspellers van vroeger overlijden ouderen.

Voor het onderzoek werden de gegevens van 6500 mannen en vrouwen van 52 jaar en ouder gebruikt. Ze deden mee aan een Engelse onderzoek naar oud worden dat in 2004 werd begonnen. Na acht jaar bleken er 918 mensen overleden te zijn en zowel sociale isolatie als gevoel van eenzaamheid bleken sterke voorspellers van een vroege dood. Pang, dat komt even aan als je eraan denkt dat je weer niet bij je oude moedertje op bezoek bent geweest. Zelf ga ik de mijne meteen even bellen.

Wat ik boeiend aan het onderzoek vind is dat sociale isolatie een sterkere voorspeller is dan gevoel van eenzaamheid. Mijn persoonlijke mening is dat echte isolatie een werkelijk effect op het welzijn en de kans te overlijden van mensen heeft en dat het gevoel van eenzaamheid wat subjectiever is. Je kunt wel helemaal niet sociaal geïsoleerd zijn en je toch eenzaam voelen. Een beetje zelfmedelijden is niemand vreemd toch? Gevoel van eenzaamheid gaat dus wel samen met sociale isolatie, maar niet altijd. Daarom denk ik dat het vooral om die sociale isolatie gaat. Maar wat schrijf ik? Een persoonlijke mening.

Maar ja, je ziet het bij dieren ook: zet ze apart en ze kwijnen weg. En wat dacht je van mensen die heel lang met elkaar hebben samengeleefd? Die hebben vaak samen een geïsoleerde wereld opgebouwd en hebben anderen niet zo nodig, maar als er eentje overlijdt volgt de ander vaak vrij snel. Er is geen tijd meer een nieuw sociaal netwerk op te bouwen.

De onderzoekers zeggen dan ook dat mensen moeten investeren in hun vrienden, familie, kaartclubjes, tennisvereniging. Vecht ontslag aan, laat je niet wegpesten, weiger met pensioen te gaan, accepteer discriminatie niet. Zo lang je mee mag doen blijf je leven.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Je gezicht verraadt of je zin hebt in seks

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (3)