Laatste update 16:21
7.279
78

Lijsttrekker DENK in Rotterdam

Rotterdammer Stephan van Baarle is lijsttrekker van de politieke partij DENK in Rotterdam. Nadat hij tijdens zijn studie sociologie leerde over sociale ongelijkheid, besloot hij om de politiek in te gaan om de ongelijkheid in Nederland te verkleinen en de gelijke kansen te vergroten.

Eerdmans wakkert xenofobie aan en rijt de onderbuik open

Waarom wordt een geboren Rotterdammer opeens een "kanker verrader"?

Afgelopen zondag ben ik gepresenteerd als lijsttrekker van DENK in Rotterdam. Een eervolle taak, maar ook een zware taak. Rotterdam is een fantastische stad, maar ook een stad met flinke sociale uitdagingen. De kans om in armoede te leven is in Rotterdam het grootst van heel Nederland en heel veel Rotterdammers maken discriminatie mee. Daarnaast leven Rotterdammers anderhalf jaar korter dan andere Nederlanders.

xenofobie
cc-foto: Rick Ligthelm

Er is in Rotterdam geen sprake van scheidslijnen, maar van kloven. Die kloven wil ik met alles wat in mij zit gaan dichten. Een breuk met het afbraakbeleid van de afgelopen vier jaar, door een keiharde bestrijding van discriminatie, fikse investeringen in het armoedebeleid en de verbetering van de luchtkwaliteit zijn keihard nodig in onze stad.

Dit werd onderschreven door heel veel betrokken Rotterdammers die hun steun uitspraken voor deze boodschap tijdens en na mijn presentatie. Dat biedt hoop voor een mooie toekomst voor onze stad, waarin we Rotterdam weer een groot sociaal hart geven.

Er waren echter ook wat minder leuke reacties. Ik bied u een korte bloemlezing uit de xenofobe en rechtse onderbuik:

@JPznCoen vond het nodig om mij te melden: “Schaam je toch diep dat je voor een kankerverwekkende Pislam partij in de gemeenteraad wilt. Ik hoop van harte dat je sterft voor de #GR2018 kanker verrader.”

@rupanama1 vond het leuk om mijn twittertijdlijn te verrijken met: “Ieder mens komt in zijn leven zijn meerdere tegen! Ook jij!”

@RKontrat deelde zijn of haar enthousiasme met: “En nog even de laatste post voor Stephan van Baarle en Tunahan Kuzu, mogen ze rotten in de hel die Turken.”

@Gurbnk zei: “Dat je jezelf als Nederlander voor het DENK karretje laat spannen heeft niks met verbinden te maken. Je wordt gebruikt en ik hoop dat je dat beseft.”

@JacobusBeers kon het niet laten om te zeggen: “De nieuwe Mussert is in Rotterdam opgestaan, heulen met de vijand, spreekbuis van de 5e colonne.”

@AntiJihadActie wilde graag melden: “Landverraders zijn er altijd geweest en deze Erdo-boy is er geen uitzondering op…”

Ik vroeg mij vandaag heel even af waar ik deze douche van discriminatoire gal aan verdiend heb. Maar het gaat niet om mij. De reacties die ik krijg zijn namelijk exemplarisch voor wat heel veel Rotterdammers dag in, dag uit meemaken in onze stad. Zij worden continue aangesproken op hun afkomst of weggezet als disloyaal element.

De vraag die we moeten stellen is daarom: waar komt dit keiharde maatschappelijke klimaat vandaan? Wie rijt de xenofobe onderbuik open? Ik neem wat dat betreft al die mensen die dit soort twitterberichten schrijven helemaal niets kwalijk.

Wie ik wel iets kwalijk neem, zijn die politieke agitatoren die met keiharde retoriek en xenofobe uitingen groepen Rotterdammers tegen elkaar opzetten. Mensen zoals Leefbaar Rotterdam-leider Joost Eerdmans en Leefbaar-raadslid Tanya Hoogwerf, die met hun partij openlijk spreken over een ‘lange arm’, over ‘totaal mislukte integratie’ en over een ‘vijfde colonne’. Daarmee scheppen zij een klimaat waarin groepen Rotterdammers worden weggezet en verdacht worden gemaakt.

Politici hebben een voorbeeldfunctie en mensen zoals deze twee politieke agitatoren dragen met hun uitingen bij aan een klimaat waarin verdachtmakingen en discriminatie worden genormaliseerd. De uitingen die zij doen worden door Rotterdammers die op de een of andere manier teleurgesteld zijn in de politiek één-op-één overgenomen en op twitter gegooid, in dreigbrieven gezet en op moskeeën gekalkt.

Hierdoor verhardt, verrechtst en verruwt Rotterdam, waardoor grote groepen Rotterdammers zich verdrukt voelen in hun eigen stad. Wij van DENK hebben ooit de belofte gedaan om overal waar groepen mensen vanwege hun afkomst, geloof, seksualiteit of welk kenmerk dan ook worden verdrukt of verdacht gemaakt op te staan om een geluid van inclusie en wederzijdse acceptatie te laten horen. Dát is wat ik in het belang van al die Rotterdammers die vervreemd dreigen te raken van de samenleving in Rotterdam ga doen. Want Rotterdam is van ons allemaal. Niet van de PVV of PVV-achtige figuren, nee, van ons allemaal.

Geef een reactie

Laatste reacties (78)