6.084
164

Oud-premier en erevoorzitter van The Rights Forum

Dries van Agt was van 1977-1982 minister-president van Nederland. In 2009 richtte hij 'The Rights Forum' (http://www.rightsforum.org/) op, een stichting die zich inzet voor een rechtvaardig Midden-Oosten beleid van de Nederlandse regering en de Europese Unie. De stichting wordt bijgestaan door een Raad van Advies met oud-bewindslieden en hoogleraren internationaal recht. Van Agts persoonlijke website, http://www.driesvanagt.nl/, bevat veel achtergrondinformatie over het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Eindelijk: Palestina bij Internationaal Strafhof

Snoeiharde sancties tegen Rusland terwijl Israël al meer dan vier decennia bezet en annexeert

De toenemende instabiliteit en onveiligheid in de wereld raakt ons allen, steeds dieper. De burgeroorlog in Syrië, die al vier jaar dood en verderf zaait. De opmars en wandaden van ISIS. De verfoeilijke aanslagen in Parijs. In Europa’s achtertuin smeult bovendien het gevaarlijke conflict tussen Rusland en Oekraïne.

Onze aandacht wordt hier zo sterk door opgezogen, dat wij het conflict in Israël-Palestina uit het oog dreigen te verliezen. Afgelopen zomer waren ons aller ogen nog op Gaza gericht, toen het Israëlische leger daar meer dan 2.000 Palestijnen doodde. In oktober bracht een internationale conferentie voor de wederopbouw van het verwoeste Gaza toezeggingen op voor in totaal € 4,8 miljard.

Kinderen in Gaza sterven door kou
Inmiddels is Gaza vergeten. Slechts een kleine fractie van de toegezegde gelden heeft Gaza bereikt. De VN-vluchtelingenorganisatie UNRWA maakte daarom deze week bekend dat zij de noodhulp moet staken aan tienduizenden families in Gaza, die kou lijden omdat hun huis is verwoest. Meerdere kinderen in Gaza zijn door onderkoeling gestorven. Israëls wurgende blokkade van Gaza houdt aan.

Op de bezette Westelijke Jordaanoever is de situatie minder dramatisch. Maar heel beroerd is het er wel. Ik ben er net geweest en diep verontrust teruggekeerd. Met moedige Israëlische en Palestijnse mensenrechtenactivisten ben ik naar plekken van onheil geweest. Heb daar gezien hoe Israël natuurlijke hulpbronnen plundert die de Palestijnen toebehoren. Heb Palestijnse gezinnen bezocht die door kolonisten uit “outposts” geterroriseerd worden.

Wereld heeft “outposts” genegeerd, laten gedijen
Die “outposts” – wat heb ik hun destructieve werking in het verleden onderschat. De ogen van de wereld zijn steeds op de “officiële” nederzettingen gericht, die de Israëlische regering aldoor uitbreidt. Maar onder de internationale radar zijn kolonisten van het meest extreme en gewelddadige soort bezig om Palestijns land te veroveren, diep in bezet gebied waar de staat Palestina zou moeten verrijzen.

Zij planten hun mobiele caravans op strategische heuvels en hellingen. Krijgen vervolgens stromend water, elektriciteit, een bushalte, een brievenbus en telefonie. Worden zelfs door het Israëlische leger bewapend. Vaak autoriseert de Israëlische regering “outposts” met terugwerkende kracht – wéér een nederzetting erbij. Zo wordt Palestina kapot gemaakt. Zo vernietigt Israël de twee-statenoplossing.

Krachtens de “Routekaart naar Vrede”, een vredesplan uit 2003, had Israël alle buitenposten moeten ontmantelen. Twaalf jaar later gedijen ruim 100 “outposts” – bovenop de 140 officiële nederzettingen. Amerika en Europa hebben dat laten gebeuren. Zij hebben de opmars van de kolonisten geen strobreed in de weg gelegd.

Palestina bij Internationaal Strafhof
Op 30 december stemde de VN-Veiligheidsraad op initiatief van Jordanië over een resolutie die voorzag in het beëindigen van de Israëlische bezetting, niet later dan 2017. Door sabotage van Washington kreeg de resolutie geen meerderheid. Daardoor deed de Palestijnse president Abbas eindelijk wat hij eerder had aangekondigd: Palestina laten toetreden tot het Internationaal Strafhof.

Op onze website geven wij elf redenen waarom Europa deze belangrijke stap moet steunen. Doet Europa dat niet, dan ondermijnt het de internationale rechtsorde en laat het de straffeloosheid voortduren. Dat zou de Israëlische regering animeren haar misdadig beleid voort te zetten.

Zoals ik met onze directeur Martin Siepermann deze week in NRC Handelsblad betoog, zal  Europa veel meer moeten doen om de twee-statenoplossing te redden. De kolonisatie is zo voortgeschreden dat een offensieve aanpak nodig is zoals de Europese Unie tegen Rusland inzet, na de Russische bezetting en annexatie van delen van Oekraïne. Waarom snoeiharde sancties tegen Rusland, maar geen enkele maatregel tegen Israël – terwijl Israël al meer dan vier decennia bezet en annexeert?

“Tent of Nations” – hoop op recht en vrede
Het moge duidelijk zijn – mijn bezoek aan Palestina heeft me flink op stoom gebracht. Op onze website vindt u een galerij met foto’s van mijn reis. Die galerij begint met foto’s van de “Tent of Nations“: een ecologische boerderij voor vrede, ten zuiden van Bethlehem.

Vijf nederzettingen omsingelen de prachtige heuvel waarop dit unieke project van de christelijke familie Nassar is gelokaliseerd. Alleen door internationale vrijwilligers en solidariteit kan de familie Nassar zich nog handhaven. Help mee!

Op 7 februari kunt u Daoud Nassar, de initiatiefnemer van de “Tent of Nations”, persoonlijk ontmoeten. Vrienden van Sabeel Nederland en Kairos Palestina Nederland organiseren dan in Houten een bijeenkomst met Daoud – een bijzonder inspirerende man, die mij verse hoop heeft gegeven dat recht en vrede in het Heilig Land zullen zegevieren.

Dries van Agt

Dit artikel verscheen ook op de website van The Rights Forum


Laatste publicatie van Dries van Agt

  • Op weg naar Alpe d'Huez

    Wielerverhalen (met Frans van Agt)

    2012


Geef een reactie

Laatste reacties (164)