317
4

Tweede Kamerlid PvdA

Tjeerd van Dekken was van 1994 tot 1998 voorzitter van de Jonge Socialisten. Hij is in 2010 in de Tweede Kamer verkozen.

Eindelijk verbod op dierproeven voor make-up

Hoewel veel mensen, onder wie politici, denken dat er al een verbod is op het gebruik van dierproeven voor cosmetica, geldt voor een aantal stoffen nog steeds een uitzondering tot 2013

Dierproeven voor cosmetische producten worden eindelijk verboden. Het was me al jaren een doorn in het oog: dieren die moeten lijden om luxeartikelen voor mensen te testen. Gelukkig stemde een meerderheid in de Tweede Kamer voor mijn motie, die deze praktijken definitief moet verbieden. Ook komen er op mijn aandringen aanvullende eisen voor andere, meer noodzakelijke dierproeven. Dierproeven moeten zoveel mogelijk worden voorkomen, tenzij er echt geen andere mogelijkheden zijn.

Hoewel veel mensen, onder wie politici, denken dat er al een verbod is op het gebruik van dierproeven voor cosmetica, geldt voor een aantal stoffen nog steeds een uitzondering tot 2013. De Europese Commissie wil onder druk van de industrie de deadline van 2013 nog verder uitstellen. De PvdA vindt dit onbespreekbaar: die termijn moet vast en hard zijn.

Minister Schippers zegt het niet eens te zijn met uitstel, maar wacht het voorstel van de Commissie af. Wij willen dat niet afwachten, maar nu inzet van de minister om de deadline te handhaven.

De minister zegt dat het budget voor alternatieven voor dierproeven weliswaar gegroeid is, maar nog steeds heel klein. Zo klein, dat ze wel kan inzetten op alternatieven, maar geen geld meer heeft om het beleid te controleren. Ze houdt dus ook geen cijfers bij of het beleid effect heeft. Ik geloof er dus niet zo in dat de minister haar beloftes waar gaat maken.

Daarom kwamen we met voorstellen om nu meteen de handen uit de mouwen te steken. Dankzij onze motie worden alle onderzoeken die door overheidsorganisaties worden uitgevoerd, voortaan getoetst aan aanvullende eisen. Het is van de gekken dat er nog dierproeven worden uitgevoerd, terwijl er alternatieven beschikbaar zijn. Je moet goed controleren wat er gebeurt en of het volgens de regels is. Mensen, organisaties en bedrijven die zich niet aan de regels houden, moeten daar niet zomaar mee kunnen wegkomen.

Soms zijn dierproeven noodzakelijk: we willen een aanpak tegen kanker, we willen insuline, we willen antibiotica, medicijnen en behandelmethoden die door dierproeven mogelijk zijn.  Maar de PvdA vindt dat het aantal dierproeven zo klein mogelijk moet zijn. Zeker mogen dieren niet lijden voor een luxeproduct als cosmetica. Die uitzonderingen moeten zo snel mogelijk verboden worden.

Ik hoop dat we straks in 2013 kunnen zeggen dat dierproeven voor make-up écht verboden zijn. En dat andere dierproeven alleen plaatsvinden omdat er geen alternatief is. Het wordt hoog tijd.

Dit artikel verscheen eerder op de website van de PvdA

Geef een reactie

Laatste reacties (4)