210
0

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Electroshocks voor muizen

Dit is muizenonderzoek. Ik zeg het maar vooraf...

De resultaten gelden dus niet ook automatisch voor mensen, hoewel mensen minder van muizen verschillen dan we willen geloven…

Die muizen kregen ook nog elektrische stroomstoten toegediend. Ik geef het toe, maar ik heb het alleen maar gelezen en vind dat wat het onderzoek oplevert de moeite van het delen waard is.
Jammer dus voor de nazi jagers die altijd scherp toezien op dierenleed. Adresseer uw klachten elders en weet vanaf nu dat er een opvallende relatie is tussen angst voor bullebakken en seks. Dezelfde gebieden van de hersenen reageren namelijk op pesten en op seks.

De test
De proefmuizen werden blootgesteld aan een andere (maar agressieve) muis, aan een rat (natuurlijke vijand van de muis) of aan een elektrisch stroomstoot op een pootje. De muizen reageerden op de verschillende testen op steeds dezelfde manier: wegrennen!

De muizenhersenen
De muizenhersenen lieten echter een heel ander patroon zien. De angst werd door verschillende delen van de hersenen verwerkt; het zijn zeer oude reactiesystemen uit het begin der tijden. Alle levende wezens delen dat systeem,mensen dus waarschijnlijk ook. De angst voor ratten kon bij de muizen geblokkeerd worden met bepaalde medicijnen. De angst voor de agressieve muis was een stuk ingewikkelder en de vraag is of die angsten invloed hadden op de seksualiteit.

Dat moeten we die muizen maar eens vragen.

Wat is de betekenis van het onderzoek? Er is een systeem waarin ons zenuwstelsel omgaat met roofdieren rondom ons. Maar het systeem voor de angst voor dieren van dezelfde soort via het reproductieve systeem verloopt.

Als dat voor mensen ook zou gelden, zeggen de onderzoekers, dan heeft dat gevolgen voor behandeling van paniekaanvallen en fobie.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: 
Het Wolffersfenomeen

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (0)