513
11

IT-consultant, lid Piratenpartij

Dirk Poot (42) studeerde bedrijfskunde (Breukelen) en geneeskunde (Sint Eustatius, N.A.) en is werkzaam als zelfstandig programmeur. Poot meent dat het beschermen van kennis en creativiteit met het huidige systeem van octrooi- en auteursrechten onaanvaardbare consequenties heeft voor nagenoeg de gehele wereldbevolking. Wanneer de toegang tot levensreddende medicijnen, fundamenteel onderzoek, participatie in de digitale cultuur en de privacy moeten worden opgeofferd om een verouderd systeem van octrooi- en auteursrechten overeind te houden, is het gekozen middel vele malen erger dan de kwaal.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2010 was Poot kandidaat-Kamerlid voor de Piratenpartij. Als kandidaat voor de Piratenpartij wilde hij bijdragen aan een alternatief dat de vruchten van de individuele intelligentie effectief beschermt, én dat daarnaast het overstijgende belang van de menselijke extelligentie minstens evenveel aandacht en bescherming geeft.

Elk stem telt, maar heeft elke stem ook even veel effect?

Met een keuze voor een van de grote partijen bereik je dat de nummer 30 van de ene partij of kandidaat 16 van de andere lijst een zetel krijgt.

Niet de plaatsen waar de meest briljante kandidaten staan, maar déze help je in elk geval toch maar mooi de Tweede Kamer in.

De kans dat jouw back-bencher echt veel vernieuwends toe gaat voegen aan het politieke debat is uiteindelijk niet heel erg groot. Het is een extra hand die de lucht in kan gaan op het moment dat ook de andere handen van de fractie worden opgestoken. Je kiest een volksvertegenwoordiger maar je krijgt een partijvertegenwoordiger.

Wanneer je met je stem uiteindelijk een regeringscoalitie blijkt te steunen, weet je in elk geval zeker dat jouw kandidaat de komende vier jaar vrijwel kritiekloos met elk regeringsstandpunt zal instemmen, door het opsteken van diezelfde hand. De macht van ‘de meeste stemmen gelden’.

Je stem gaat op in een geweldige massa die heel hard ‘voor’ of ‘tegen’ roept, maar veel van de idealen achter die stem verdwijnen in de coalitiebesprekingen en zullen de komende vier jaar verder ongehoord blijven.

Je kan zoveel meer met je stem.

Met hetzelfde gemak waarmee je de zoveelste back-bencher de Kamer in stemt, kan je ook één van de kleine partijen aan hun eerste zetel helpen. Met jouw stem laat je een nieuwe partij zichzelf het parlement binnen vechten om daar eindelijk de vragen te gaan stellen die zij belangrijk vinden. Vragen die de andere partijen niet kunnen stellen omdat ze de kennis missen, of niet willen stellen omdat ze soms ongemakkelijke antwoorden kunnen opleveren. Heldere vragen over EPD’s, EKD’s, DBC’s, farmapatenten, softwareoctrooien, vingerafdrukkendatabases, internetfilters, auteursrechten en burgerrechten, bijvoorbeeld.

Het verschil tussen 0 en 1 is oneindig veel groter dan het verschil tussen 29 en 30. Met een stem op een kleine partij stuur je iemand naar Den Haag die oude problemen op een andere manier durft te bekijken en die zich niet de mond laat snoeren door ijzeren fractiediscipline of interne politieke gevoeligheden. Je krijgt nieuw en onervaren, maar je krijgt ook bevlogen, kritisch en ter zake kundig.

De Piratenpartij, Heel Nederland, Mens&Spirit en Partij Één hebben zich de afgelopen maanden het schompes gewerkt om gehoord te worden; niet omdat ze met alle geweld een goedbetaalde baan in Den Haag willen hebben, maar omdat ze oprecht geloven dat hun ideeën en kennis positief bij kunnen dragen aan het project Nederland.

Alle stemmen zijn gelijk, maar sommige tellen zwaarder dan anderen.
Wordt het gewicht van jouw stem straks 1/2.000.000 of 1/65.000?

Je eigen partij haalt het deze keer ook wel zonder jou; voor de nieuwe partijen is élke stem beslissend.

Arrrr!

Geef een reactie

Laatste reacties (11)