Laatste update 12:29
9.565
140

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Ellendige zakkenwassers, vriendelijker omschrijving is er niet voor D66, CDA en VVD

"WAT is DAT? Een bijstandsmoeder die zomaar 200 EURO per maand BIJ mag verdienen en in HAAR EIGEN HANDTAS steken? Van onze belastingcenten?"

Wat worden VVD D66 en CDA toch ontsierd door kleingeestigheid. Wat een diepe verachting leeft er bij de kamerleden van deze misselijke partijen jegens mensen die het niet zo goed hebben getroffen als zij.

Eerst zitten zij schaapachtig alle flauwekul uit zijdens het kabinet over de enorme werkgelegenheidseffecten die het intrekken van de dividendbelasting met zich mee zou brengen. Er is geen enkel bewijs voor. Maar dat dondert niet. Het enige wat je zeker weet is dat er 1,1 miljard minder de staatskas in komt. Swoesj. Weg. Maak niet uit. We sterven toch van de centen als land zijnde.

Nu wil de gemeente Amsterdam een klein experiment starten. Een gedeelte van de lokale bijstandsgerechtigden mag er tweehonderd euro per maand bijverdienen zonder dat dit meteen wordt gekort en zonder dat de betrokkenen volgehangen worden met voor hen onbetaalbare boetes als zij een bijverdienste een halve ochtend te laat melden of zo.

Dit is niet permanent zoals de intrekking van de dividendbelasting. Dit is een enkel tijdelijk experiment. Bij sociale zaken van de hoofdstad denken ze dat op die manier mensen sneller uit de bijstand komen.  Vandaar dit met tal van voorzorgen omgeven experiment. Om te zien of ze gelijk hebben.

Zitten de kamerleden van de weerzinwekkende genootschappen met de naam VVD, CDA en  D66 dan ook als zoutzakken naar hun nieuwste model I-phone te turen? Nee, zij veren onmiddellijk op. WAT is DAT? Een bijstandsmoeder die zomaar 200 EURO per maand BIJ mag verdienen en in HAAR EIGEN HANDTAS steken? Van onze belastingcenten? Lekker profiteren. Lekker potverteren. Er moet een debat over komen. De staatssecretaris van Sociale Zaken dient die Amsterdammers meteen tot de orde te roepen. Het kan niet. Het mag niet. Het zal niet.

Ellendige zakkenwassers. Vriendelijker omschrijving is er niet voor politici die meer dan een miljard uitdelen aan een paar grote bedrijven maar een klein experiment rond mensen die te maken hebben met werkloosheid meteen de kop indrukken.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (140)