2.277
13

Dichter, schrijver en columnist

Johanna Geels is dichter, schrijver en columnist bij o.a uitgeverij Marmer en HP/DeTijd. Zij schreef drie dichtbundels: Tuig, 2008, Detox, 2010 en Wildberichten, 2014. Tuig werd genomineerd voor de C.Buddingh’-prijs. Najaar 2014 verschijnt een selectie van haar columns bij uitgeverij Marmer.

Elly is een saaie sufmuts

Nieuw: Elly’s choice, slap leesvoer voor (huis)vrouwen (en waarom het gedoemd is te mislukken)

Woensdag verscheen er een nieuw initiatief op de literaire markt: Elly’s choice. Voor 2,99 per maand krijg je tien geselecteerde ebooks van deelnemende uitgeverijen voorgeschoteld. Elly’s choice is een virtuele boekenclub die zich op vrouwen richt.

Dat ‘literaire’ moeten we overigens met een flinke korrel zout nemen. Tussen de tien boeken die Elly voor ons geselecteerd heeft zitten titels van Saskia Noort, Nicci French, Sophie Kinsella en Jill Mansell. Het is een beetje zoals de leesmap, lekker simpel, lekker veilig. Elly-volgers hoeven nooit bang te zijn om in een wereld terecht te komen van woest, duister, experimenteel of ingewikkeld proza. Aan het frisgewassen handje van Elly worden zij smooth een zorgeloze wachtkamerwereld ingeloodst, waar hoogstwaarschijnlijk niemand hard zal praten en de zorgvuldig afgewogen ‘stukjes beleving’ als kant-en-klare maaltijden voor het oprapen liggen.

Wie is Elly?

Volgens de site zelf

verslindt Elly het ene na het andere ebook en heeft daardoor een neus ontwikkeld voor de echte must reads. Elly helpt je op weg door de mooiste ebooks voor je uit te kiezen en daarover inspirerende en doortastende reviews te schrijven. Elly selecteert iedere maand 10 ebooks van topauteurs tot aanstormende talenten, fictie en non-fictie, van thrillers tot chick-lit.”

Als je het mij vraagt is Elly gewoon een dodelijk saaie sufmuts zonder een al te spannend seksleven, maar dat zal ik wel weer niet mogen zeggen. In het echte leven is Elly ontwikkeld door uitgevers Dutch Media en VBK. Voor vrouwen dus, want die lezen het meest (80%).

Alleen populaire titels

Ik weet niet hoe het met ‘de Elly’ in jullie vrouwen zit, maar ik zou het niet prettig vinden elke maand afhankelijk te moeten zijn van wat een ander voor mij uitzoekt. Dat doe ik liever zelf. Ik zou Murakami kiezen, de gelegenheid te baat nemen om Titaantjes van Nescio te herlezen, De huurders van Malamud, kortom, ik moet er niet aan denken dat ik het moet doen met een selectie van slechts tien boeken waarbij het, als ik het goed begrijp, vooral om populaire titels gaat.

Waar is de poëzie?

Verder vind ik het een gemiste kans dat er geen poëzie in de selectie is opgenomen, zodat het grote publiek wéér van de schone dichtkunst wordt weggehouden. Iedereen doet altijd maar alsof poëzie moeilijk is, terwijl het tegendeel waar is. Ik zal een voorbeeld geven. Ik neem voor het gemak maar even een gedicht van mezelf. Uit mijn laatste bundel: Wildberichten.

Op weg

de nacht bracht ons mist

en vrieskou, de weilanden

zijn nu hard

wij dragen deze ochtend als

wollen wanten, zachte wollen

wanten

de weg naar het noorden

is glad

er zit een kind met gebarsten

wangen op mijn stuur

het vraagt of wij er al zijn

Nou, wat is daar nou moeilijk aan? Niks. Zo klaar als een klontje. Een wereld in elf zinnetjes. We hebben een fiets, we hebben een winter, een kind, koude handen en geen flauw idee waar het allemaal heengaat. Onze verlangens, onze toekomst, wij weten niets. Er is alleen een hier en een nu. En dat is de bloederige waarheid. Dat weet Elly als geen ander. En dan kan Elly twee dingen doen:

1. Zich lekker laten sussen door een Saskia goddomme Noort, waarbij de wereld om haar heen systematisch in slaap wordt geouwehoerd of:

2. gewoon een retegoed (poëzie)boek lezen van Murakami, Nescio of weet ik veel wat voor een godenschrijver/dichter nog meer, die Elly een spiegel voorhoudt en laat zien welke werelden er zich allemaal achter haar instant wonderstamppotpureewereld bevinden, die haar hersens prikkelen, haar huid laat tintelen, haar teentjes laat jubelen.

Ik zou het wel weten. Maar ik heet dan ook Johanna. En dat is mijns inziens ook precies de reden waarom dit niet gaat werken. Het is betuttelend. Wij zoeken zelf wel uit wat we willen lezen. Waarom is Netflix zo populair, Spotify? Omdat er een grote database is waar wij zelf uit kunnen kiezen. Waar we zin in hebben, op dat moment. Wat vrouwen het liefste doen. Een beetje rondsnuffelen. En dat kunnen wij prima zelf. Daar hebben wij geen Elly voor nodig.

De nieuwste bundel van Johanna is ‘Wildberichten’

Geef een reactie

Laatste reacties (13)