605
0

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

En, hoe voelt je eten?

Iedere dag een gezond weetje! Vandaag over de structuur van eten

Niet alleen smaak, geur en hoe voedsel eruitziet bepaalt onze mening over voedsel. We hebben meer zintuigen. Ook hoe voedsel klinkt (het kraken van verse chips) en hoe het in je mond voelt zijn belangrijk voor de eetervaring. Onderzoekers keken hoe de food texture (Engels voor het mondgevoel) onze ideeën over voedselproducten beïnvloedt.

Uit het onderzoek bleek dat als iets knapperig is we denken dat het minder calorieën bevat dan wanneer het zacht is. Dat is niet alleen belangrijk voor onderzoekers en voedselverkopers, maar ook voor ons. Weet wat je eet en begrijp je eigen motieven.

In een eerste test kregen proefpersonen een tafel voor zich met verschillende voedingsmiddelen en hadden ze als opdracht om de zachte en harde producten (je snapt het misschien wel: pudding ten opzichte van een harde macrobiotische haverkoek) en de producten die glad voelen en ruw voelen (denk daarbij aan gelatine of aan walnoten) te selecteren. Daarmee is vastgesteld waar we het over hebben.

In een tweede experiment moesten de proefpersonen naar een aantal tv-commercials kijken en ze beoordelen. Op tafel stonden wat schaaltjes brownies als dank voor de medewerking. Aan de helft van de proefpersonen werd gevraagd hoeveel calorieën ze dachten dat er in de brownies zaten. Een deel van alle deelnemers kreeg zachte brownies en voor een ander deel waren er brownies met een krokant korstje.

De deelnemers aan het onderzoek die door de vraag over het aantal calorieën in de brownies met hun hersenen bezig geweest waren met de calorie-inhoud aten meer knapperige brownies, terwijl de andere deelnemers de voorkeur voor de zachte brownies hadden. En waarom? Omdat ze dachten dat die knapperige brownies minder energiestoffen bevatten.

Er is dus iets in ons hoofd dat zacht met meer energie-inhoud in verband wordt brengt, terwijl knapperig minder calorieën zou bevatten.

Wat is de aanbeveling van zo’n onderzoeksresultaat? Moeten we nu behalve op de productinformatie ook nog op gaan letten of iets zacht of knapperig is? Nee, het gaat er vooral om dat we begrijpen ook de makers van voedselproducten met zulke kennis werken. Mensen met dure diploma’s die voor die bedrijven werken doen hun uiterste best bij het ontwikkelen van producten die helemaal aan de verwachtingen van de consument voldoen. Designers food zeggen ze in de VS. Het smaakt, ruikt, klinkt en voelt helemaal zoals we het willen hebben: lekker, knapperig en naar ons gevoel met minder calorieën dan andere producten.

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht

 


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (0)