622
4

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

En ze leefden nog lang en … gezond

Stresshuwelijk slecht voor gezondheid ... Zorg moet meer aan stresspreventie doen

‘En ze leefden nog lang en gelukkig’. Wie kent de sprookjesuitspraak niet? Misschien kan daar nu ook aan toegevoegd worden ‘En ze leefden nog lang en gezond.’ Onderzoekers hebben goede redenen om te geloven dat mensen die lang en gelukkig getrouwd zijn ook gezonder zijn.

Een lang huwelijk dat tegelijkertijd een slagveld is waar elk detail uitgevochten wordt heeft daarentegen het omgekeerd effect. Zo’n onderzoek maakt nieuwsgierig.
Voor het onderzoek werden 1681 getrouwde mensen gedurende twintig jaar gevolgd. Daarmee is dit onderzoek het langst durende onderzoek op dit gebied ooit. Behalve de gezondheidstoestand (op een schaal van 1 tot 4) werd ook gekeken welk cijfer mensen gaven aan hun geluk en tevredenheid en of er veel conflicten waren (bekendste conflicten zijn die over geld en over je schoonfamilie).
De uitkomst is voorspelbaar: conflictueuze huwelijken zijn een risico voor de gezondheid omdat er altijd stress is, maar mensen die langdurig gelukkig getrouwd zijn, zijn daarentegen gezonder. Verklaring van de onderzoekers? Omdat partners nog altijd pret hebben met elkaar doen ze hun best om gezond te blijven. Bovendien ontdekten de onderzoekers dat als een partner wel eens een beroerde dag heeft de ander hem of haar dan steunt waardoor de stress vermindert.
Het is al in heel wat onderzoeken aan de orde gekomen: uiteindelijk is de stress van een slecht huwelijk dodelijk. Ik ben nu onmiddellijk erg benieuwd naar allerlei details voordat ik onmiddellijk fan ben van het idee van de onderzoekers om huwelijkstherapie voor iedereen in het zorgpakket te doen als methode van preventie tegen van alles. Wat als de ene partner een beroerd huwelijk en de ander een gelukkig huwelijk denkt te hebben? Het gaat in dit onderzoek immers om het oordeel dat de partners er zelf van hebben. Wat door de een als een hel wordt ervaren die de ander misschien als een paradijs omdat het ook een karaktertrek is. En wat als de partners in een vechthuwelijk zelf vinden dat ze gelukkig zijn?
Misschien is het nog slimmer om mensen al op jonge leeftijd te leren hoe je stress herkent en op welke wijze je stress kunt verminderen. Je zult in je leven nog heel wat situaties tegen komen waarin je in stresssituaties terecht komt waaruit je niet kunt ontsnappen (en het huwelijk is daar een goed voorbeeld van) en dus is het fijn als je de gebruiksaanwijzing van je lichaam goed leert kennen en niet afhankelijk bent van een ander: je partner of je dokter. Als er trouwens iets in de zorg ontbreekt, dan is het misschien dat wel. Die zorg is nooit veel verder gekomen dan valium of een antidepressivum voorschrijven.

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag:
Ergernis over goed nieuws

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

 


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (4)