1.009
19

Fractievoorzitter PvdA Rotterdam

Zet Eneco niet in de uitverkoop, hou vast aan duurzaamheid en banen

Eerdere verkoop van Nuon en Essent heeft laten zien dat de buitenlandse investeerders zich niet zo veel om de lokale belangen in Nederland bekommeren

Watertandend staan de wethouders van Financiën in Rotterdam, Den Haag en Dordrecht klaar om de gemeentekas aan te kunnen vullen. Er is goudkoorts. Deze stadsbesturen, samen grootaandeelhouder van Eneco, verkopen het energiebedrijf liever gisteren dan vandaag aan buitenlandse investeerders. Hun idee is dat als ze kunnen cashen, ze het nu moeten doen. Wij, de PvdA-fracties in Rotterdam, Den Haag, Dordrecht en de omliggende regio, zijn tegen deze wens van het snelle geld. De verkoop van Eneco gaat ten koste van lokale werkgelegenheid en de verduurzaming van ons energiegebruik. Terwijl de noodzaak om iets te doen voor een schonere planeet en bestaanszekerheid begint in ons land. De overheid moet hier stevig grip op houden, en dat kan met Eneco.

Eneco
cc-foto: Roel Wijnants

De komende maanden zullen 53 gemeenteraden moeten besluiten of zij hun Eneco-aandelen verkopen. Nu is Eneco via deze gemeenteraden nog volledig in handen van de Nederlandse belastingbetaler. Bij een verkoop van deze aandelen is het publieke belang en de invloed van gemeenteraden in één klap weg. Eerdere verkoop van Nuon en Essent heeft laten zien dat de buitenlandse investeerders zich niet zo veel om de lokale belangen in Nederland bekommeren. Na die twee verkopen is een groot aantal banen door de nieuwe bazen direct in het buitenland ondergebracht. Reden genoeg ook voor het CNV om de alarmbel te luiden voor de ruim 3.000 mensen die bij Eneco werken. Alleen in Rotterdam verzorgt Eneco al 2.271 directe arbeidsplaatsen. Bovendien moeten we grip houden op de warmtenetten onder onze steden, die nu in handen zijn van Eneco. Net als bij ons elektriciteitsnetwerk is het belangrijk dat deze nutsvoorzieningen het belang van mensen blijft dienen, niet dat van de markt.

Met het ondertekenen van het Parijse klimaatakkoord staat Nederland voor een grote verduurzamingsopgave.
Deze doelen worden alleen gehaald als de markt en de overheid hier samen in investeren. De verkoop van Eneco biedt geen enkele garantie dat de nieuwe eigenaar zich wil inspannen voor duurzame investeringen. Met de gemeentes als aandeelhouders doet Eneco dit nu wel. Niet voor niets staat Eneco op plek 8 van de 34 in de lijst van groene energieleveranciers, terwijl Nuon en Essent onderaan de lijst bungelen. Het is cruciaal dat we op het moment dat de energietransitie op koers komt te liggen we die publieke zaak beschermen. Niet alleen met woorden, maar ook met daden. Dat vraagt erom dat de politiek juist de koers van Eneco moet bewaken, in plaats van alle verantwoordelijkheid over te laten aan de wispelturige energiemarkt.

Laten we elkaar bovendien niet voor de gek houden met de belofte dat de opbrengst van Eneco door de stadsbesturen in duurzame energie geïnvesteerd wordt. De opbrengst van de eerdere verkoop van Nuon en Essent door de overheid laat zien dat geld uitgegeven wordt aan andere projecten. Meer asfalt, wegen en tunnels. De nood is dus hoog om te zorgen dat rechtse partijen na de gemeenteraadsverkiezingen geen zitting nemen in de stadsbesturen. Zij hebben aantoonbaar weinig op met duurzaamheid. Het geld dat in het verleden wél is gereserveerd voor verduurzaming in investeringsfondsen, wordt opgepot. Gemeenten en provincies krijgen dit geld niet uitgegeven aan nieuwe groenen initiatieven. Het geld staat stil, terwijl de invloed van deze gemeenten door de aandelenverkoop op de duurzame koers van bestaande organisaties als Nuon en Essent voor altijd weg is.

Beste gemeentebesturen, laat je niet leiden door deze goudkoorts. Denk aan de verduurzaming van je stad, je energievoorziening en je woningen. Denk aan de mensen die nu bij Eneco werken. Zet Eneco niet in de uitverkoop.

Leo Bruijn – Fractievoorzitter PvdA Rotterdam
Wimar Bolhuis – Fractievertegenwoordiger PvdA Den Haag
Peter Puik – Raadslid PvdA Dordrecht
Gerard Bovens – Fractievoorzitter PvdA Lansingerland
Siham Berrag – Raadslid Zwijndrecht
Derya Karso – Raadslid PvdA Papendrecht
Maarten van den Heuvel – Raadslid PvdA Hendrik-Ido-Ambacht
Haci Erdogan – Raadslid PvdA Alblasserdam

Geef een reactie

Laatste reacties (19)