3.061
54

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Engelstalige graden in het mbo: een prima plan

Klanten kunnen aan zo'n titel zien dat ze niet met een beunhaas te doen hebben

Zihni Özdil, Kamerlid van GroenLinks wil afgestudeerden aan het mbo behalve een diploma ook een titel geven. Daar wordt heel wat over afgelachen. Het is bespottelijk, weet de wijsheid van Twitter, het leidt allemaal tot inflatie. Al die titels zijn evenzoveel fopspenen. Zihni Özdil maakt het in de ogen van de spotvogels nog bonter door om Engelstalige titels te vragen. Dan kunnen de afgestudeerden gemakkelijker aan het werk in het buitenland. Hihi, haha.

In werkelijkheid is het een uitstekend plan. Klanten kunnen namelijk aan zo’n titel zien dat ze niet met een beunhaas te doen hebben en bedrijven zijn in staat op eenvoudige wijze zichtbaar te maken dat ze mannen en vrouwen in dienst hebben met behoorlijke kwalificaties. Zo’n titel heeft namelijk alleen maar zin als hij door de overheid wordt beschermd en alleen maar mag worden gevoerd als de houder bepaalde examens en stageperiodes met goed gevoel heeft afgelegd.

mbo
Zihni Özdil | Beeld: DWDD/Wikipedia

Dat laatste is een reden te meer voor de overheid om de kwaliteit van het mbo beter dan ooit in de gaten te houden. Zo’n titel moet wel ergens voor staan. Anders is het antireclame voor de manier waarop Nederland zich internationaal in de markt zet: als een land met een hoog niveau van onderwijs en vakmanschap.

Steeds meer bedrijven – ook in het MKB – vinden hun klanten over de grens. Het is dan voor die buitenlandse klanten wel noodzakelijk dat zij  de betekenis van de nieuwe graden kunnen begrijpen. Afgestudeerden in het hbo en aan de universiteiten krijgen tegenwoordig al een Engelstalig diploma-supplement waaruit blijkt wat de verkregen graad inhoudt, tenminste als het goed is. Zo’n document moet dan uiteraard ook aan de mbo-graad worden toegevoegd.

Je mag vaak niet zomaar met een graad of een diploma uit Nederland in een ander land aan het werk. Omgekeerd ook niet. Daarom geeft Nederland wereldwijd voorlichting over de achtergrond en de inhoud van ons onderwijs. Ook probeert het afspraken te maken over de wederzijdse erkenning van titels, graden en diploma’s. De invoering van herkenbare graden in het mbo zal het werk van de Nederlandse specialisten op dit gebied gemakkelijker maken. Hun doel: bereiken dat men wereldwijd zegt: “O komt die graad uit Nederland? Dan zal het met het vakmanschap wel dik in orde zijn.”

Dit is een ingewikkeld werkterrein. Wie daar meer over wil weten moet zelf dat wereldje maar eens betreden. Dit zijn goede ingangen (wel voor doorbijters).

https://www.idw.nl/en/home.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Lisbon_Recognition_Convention
https://portal.cor.europa.eu/subsidiarity/policyareas/Pages/Education.aspx
http://www.europarl.europa.eu/factsheets/en/sheet/139/education-and-vocational-training

Kortom: Zihni Özdil en GroenLinks komen met een prima plan waar Nederland, de werkgevers en de werknemers allemaal van profiteren.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (54)