1.915
41

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Engelstalige Zwarte Piet-verklaring gaat uit van rassentegenstelling

Volgens de ondertekenaars is de grote tegenstelling in Nederland die tussen de white majority en de anders gekleurde bevolkingsgroepen 

Enige tijd geleden hebben enkele intellectuelen – meest verbonden aan een Nederlandse universiteit een verklaring uitgebracht om hun positie ten opzichte van Zwarte Piet duidelijk te maken.

Een van de ondertekenaars, de Rotterdamse historicus Zihni Oznil, plaatste een link bij een opiniebijdrage op Joop.nl. Hier is die link nog een keer.
De verklaring is in het Engels gesteld, kennelijk om internationaal de aandacht te trekken. Dat zal ook wel lukken, gezien de wereldwijde publiciteit die de ophef rond Sint en Piet nu al heeft gewekt. Fraai is het niet wat wij over Nederland lezen. Het is hier institutioneel racisme wat de klok slaat. Lees maar wat hier staat over apartheidsstaat Nederland:

We, as Black and non-Black people of colour, position ourselves expressly as citizens, since our right to engage meaningfully in political life is conditional upon our willingness to submit to the perspective of the dominant white majority. True criticism and ownership is implicitly and explicitly denied to us, when our voices are systematically silenced, ridiculed and erased.”

Jij vraagt je nu af: wanneer zijn Quinsy en zijn vrienden eigenlijk systematisch tot zwijgen gebracht? Wanneer zijn hun stemmen eigenlijk uitgestuft? Heel Nederland heeft kennis kunnen nemen van de kritiek op Zwarte Piet. Die is op het internet, op de opiniepagina’s, op de televisie uitgebreid aan de orde gekomen. Ik ben hier nota bene van de opiniemakers op Joop zo ongeveer de enige geweest die het consequent voor Zwarte Piet heeft opgenomen en dat kwam me op honderden kritische reacties te staan die allemaal onder mijn stukken hebben gestaan.
En dan zeggen dat je systematisch tot zwijgen wordt gebracht en uitgestuft?
Burgemeester van der Laan en minister Asscher hebben voorzichtig de deur opengezet naar aanpassingen aan het Zwarte Piet gebruik, maar wat lezen wij in de verklaring?

In a public letter communicating his decision to dismiss the complaints the mayor of Amsterdam Eberhard van der Laan aligned himself with and reinforced public opinion hostile towards Black and non-Black people of colour.

En:

Both Deputy Prime Minister Lodewijk Asscher and Minister of Culture Jet Bussemaker praised Mayor Van der Laan’s letter. Bussemaker further stated this should be the end of political involvement in the Zwarte Piet debate.

Dan zien wij nog de leugenachtige media verschijnen die anti-zwart racisme framen als een zaak van de blanken uit de onderklasse, die voor asociaal worden uitgemaakt. “Based on the dominant media narrative, one would be led to believe that racism belongs to lower class White people.” Lees je dat ook dag aan dag in de krant? Zie je dat ook elke avond op het Journaal en bij Nieuwsuur?

diep racistisch
Tenslotte brengen de ondertekenaars de rel rond Zwarte Piet in direct verband met de zeer relevante kritiek die de Raad van Europa en ombudsman Brennikmeijer hebben op de gebrekkige strijd tegen racistische verschijnselen in Nederland.
De uiteindelijke conclusie is dat Nederland een diep racistische maatschappij is waarin de blanken de dienst uitmaken en de overige bevolkingsgroepen onderdrukken. Zij zijn immers de dominant white majority. Dat wordt bij elk sinterklaasfeest de ‘onderdrukte anderen’ nog eens ingepeperd.
Volgens Zihni Ozdil en zijn mede-ondertekenaars is derhalve de grote tegenstelling in Nederland die tussen de blanken en de anders gekleurde bevolkingsgroepen. Anders valt hun taalgebruik niet uit te leggen.
Geert Wilders, Martin Bosma en Joost Niemöller zullen daar instemmend bij glimlachen. Zij denken er krek hetzelfde over.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (41)