5.989
122

Student

Lasse van den Dikkenberg is student aan de Universiteit Leiden

Nederland, erken dan Palestina

Zonder een gelijk speelveld zal er ook geen eerlijke oplossing komen

cc-foto: Yevgeniy Shpika

Nederland stemde in de VN tegen de resolutie van Trump die de annexatie van Oost-Jeruzalem wil erkennen door Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen. Nederland hoort tot nu nog bij een kleine minderheid van landen die Israël als enige staat in dit gebied erkent. Samen met een aantal andere westerse landen heeft Nederland de afgelopen jaren altijd naar buiten gebracht dat ze voor een twee staten oplossing zijn, terwijl ze in de praktijk altijd geweigerd hebben om meer dan één staat in het gebied te erkennen.

Nederland is hierin een uitzondering, veruit de meeste landen in de wereld zijn het erover eens dat er twee staten zijn. Een Palestijnse Staat en een Israëlische Staat. Het is eigenlijk enigszins verbazingwekkend dat de Nederlandse regering zo verbaasd deed over de beslissing van Trump. Als Nederland weigert Palestina te erkennen terwijl ze wel Israël erkennen dan geef je daarmee toch echt een signaal af aan de Palestijnen dat je vindt dat hun land bij Israël hoort. Of is Palestina een niemandsland volgens de Nederlandse regering? Mag Israël het niet hebben, maar mogen de Palestijnen er ook geen eigen staat hebben? Het is in ieder geval mooi dat Nederland na het besluit van Trump toch echt inziet dat de annexatie van Oost-Jeruzalem onterecht is, een conclusie die de meeste landen in de wereld al tientallen jaren geleden hadden getrokken.

Het is tijd dat Nederland inziet dat een eenzijdige erkenning van Israël zonder een erkenning van Palestina niet tot een twee staten oplossing kan leiden. Een twee staten oplossing houdt in dat je twee staten erkent. Het is fijn dat Nederland nu na 50 jaar bezetting inziet dat de annexatie van Oost-Jeruzalem niet goed is, beter laat dan nooit. De volgende stap is om je uit te spreken over waar Oost-Jeruzalem dan wel bij hoort.

Laten we dan de oplossing nastreven die een overgrote meerderheid van alle partijen in hun verkiezingsprogramma hebben staan, laten we dan ook twee staten erkennen die op gelijke voet kunnen staan. Zonder een gelijk speelveld zal er ook geen eerlijke oplossing komen. Zolang wij consequent maar één partij in dit conflict willen erkennen zal er ook geen gelijk speelveld zijn. Wij hoeven hierbij niet het beste jongetje van de klas te zijn (de grootste nachtmerrie van de VVD). We horen nu bij de ca. 30% slechtst presterende landen die continu een twee staten oplossing dwarsbomen door alleen Israël te erkennen. De VS en Israël zijn vastberaden om de bezetting door te pakken en als wij ons niet aansluiten bij het breed gedragen tegengeluid zal er straks geen Palestina meer over zijn om te erkennen.

Laten we voor de verandering niet het meest domme jongetje van de klas zijn en laten we ons een keer aansluiten bij de andere 70% van de wereld die deze staat erkent.

Geef een reactie

Laatste reacties (122)