4.711
116

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Europese verkiezingen: triomf voor het gezonde verstand

De geestdrijvers hebben vooruitgang geboekt maar tegelijk heeft het kiesvolk ze hun plaats gewezen

Nou, als we veel media mogen  geloven, krijgt de Europese Unie het wel voor haar kiezen. In Frankrijk won Marine Le Pen nipt een titanenstrijd met de eurofiele president Macron, in het Verenigd Koninkrijk viert Farage triomfen en in Duitsland krijgen CDU en SPD klop terwijl in Oostenrijk het verlies van de FPÖ ondanks het verwoestende omkoopschandaal beperkt bleef. De christendemocraten en de sociaaldemocraten verloren hun traditionele meerderheid. In het Europees Parlement groeit de kracht van de populisten. In de late nacht van zondag op maandag stuurde Thierry Baudet per twitter dan ook een felicitatie aan zijn  vriend, de Brexiteer Daniel Hannan, die is herkozen in een parlement “he – and I would love to see dismantled”. Hij is een van de drie Britse conservatieven die nog een Brusselse zetel binnen wisten te halen.

verkiezingen
cc-foto: European Parliament

In het licht der feiten zien de zaken er iets anders uit. De strijd tussen Le Pen en Macron raakte nog niet de helft van de Franse kiezers. Hun partijen haalden respectievelijk 23,3 en 22,1 procent van de stemmen. De Brexit Party van Daniel Farrage bleef steken op 31,3%, nog geen derde van de stemmen. Zelfs als je de 12,1% van de gehavende conservatieven erbij telt is dat alles behalve een meerderheid. De uitslagen in het Verenigd Koninkrijk wettigen het vermoeden dat een nieuw referendum daar op een remain zou uitdraaien. In Duitsland ging de grote winst naar de Groenen en niet naar de AfD, die iets meer dan tien procent van de stemmen kreeg.

In véél landen boekten die Groenen trouwens vooruitgang. Hun gezamenlijke fractie in het Europees Parlement stijgt tot zeventig zetels. Ook de liberalen (voor een belangrijk gedeelte echte liberalen, niet de VVD-variant), deden het goed. Ze komen terug met  een fractie van 107 zetels.

De beide anti-EU blokken in het Europese Parlement hebben samen 37 zetels gewonnen, althans zo zag het er in de hele vroege ochtend van maandag naar uit. In een parlement van 751 zetels is dat niet iets om naar huis te schrijven. Alles bij elkaar komen de populistische en extreemrechtse kandidaten op nog geen 120 zetels uit. En dan zijn ze nog onderling verdeeld ook.

De Europese kiezers hebben dan ook een dijk opgeworpen tegen extreemrechts. De grote meerderheid van het Europees parlement is er nog steeds op uit om de Europese Unie tot een succes te maken. Daar doen plaatselijke oprispingen, zoals de verkiezingszege van het Vlaams Blok in België of de triomfantelijke terugkeer van Eppink met medeneming van twee geestverwanten niets aan af. En evenmin de uitslagen in Italië waar Salvini met 35% van de stemmen geestverwante leiders van het slag Baudet doet kwijlen maar waar tegelijkertijd de Vijfsterrenbeweging van 32,7% op misschien wel 18% terugvalt. Van een mars op Brussel vanuit Rome is geen sprake.

Conclusie: de geestdrijvers hebben vooruitgang geboekt maar tegelijk  heeft het kiesvolk ze hun plaats gewezen.

Daar radicaliseren ze ongetwijfeld verder. Dr. Sid Lukassen, na dr. Thierry Baudet de meest invloedrijke ideoloog van extreemrechts in Nederland schrijft op TPO over de uitslag in Nederland dit:

“Men volgt de mainstream media en stemt er blind op. Omdat kiezers kennelijk wegzwijmelen bij een nostalgisch beeld van een café in Heerlen, en dat aangevuld met multiculturele utopieën. Zelfs als je meegaat in de kritiek dat Baudet te ijdel is, slaat het nergens op om dan maar op Timmermans te stemmen, die ronduit narcistisch is. Ik probeer mijn brein eromheen te buigen maar kán het gewoon niet bevatten. Wat ik wel weet is dat wij realisten onze loopgraven nóg dieper moeten graven”.

En:

“Uiteindelijk moet er toch een huwelijk worden gesloten, een gezin worden gesticht. Precies de vragen waarmee Paul Joseph Watson [een extreem-rechtse blogger, HvdH] ook bezig is. Toch blijft er altijd een diep plichtsbesef om van de waarheid getuige te doen in een decadente tijd. In een tijd waar de misleiding universeel is, wordt het zoeken naar waarheid steeds riskanter”.

Dit alles maakt deel uit van  een betoog over zogenaamde alom tegenwoordige straatterreur waarin onder andere ten onrechte wordt beweerd dat de beruchte “Ich habe es gewusst”- video  vrouwen toonde die door allochtonen waren verkracht in plaats van voldoende arisch ogende dames uit de Duitse extreemrechtse scene.

Er moet blijkbaar niet meer geluisterd worden naar “het volk” want bij nader inzien is dit te dom en laat zich misleiden. In plaats daarvan bepleit de denker uit Duiven dat “Europese” ouders hun kinderen vechten leren in verband met de harde etnische confrontaties die hen op straat te wachten staan. Net als aan de grenzen van Europa, waar de islamieten loeren. “Als Europeanen écht zouden willen, dan zou de politieke islam geen schijn van kans maken. Het faustiaanse intellect zou die fanatici met kernwapens, nano-technologie en robotlegers terug de woestijn in jagen – ze zouden zelfs nooit meer een voet buiten die woestijn durven te zetten. Alleen de wil daartoe ontbreekt.”

Vind je het gek dat de Europeanen in grote meerderheid afstand nemen van dit soort kwaadaardige flauwekul? Dat veel kiezers die in eerste instantie denken dat zo’n Salvini, zo’n Baudet, zo’n Le Pen ergens wel een punt hebben, er voor terugschrikken ze ook hun stém te geven.

Het gezonde verstand heeft gewonnen. Het gezonde verstand blijft winnen. Meer dan een procent of twintig zit er voor extreemrechts in Europa niet in. De meeste mensen willen immers gewoon rustig leven. Ze streven net als Sid Lukassen naar liefde in hun leven maar ze beseffen in tegenstelling tot de Plato van The Post Online dat avonturisme en dromen van robotlegers dan een sterk storende factor vormen. Ooit – in de jaren vijftig – behaalde de CDU/CSU zijn grootste verkiezingsoverwinning uit haar geschiedenis met de leus Keine Experimente. Dat hebben de Europese kiezers nu weer gevraagd, zij het dat zij wél willen dat de grote problemen van deze tijd – denk aan het klimaat of de vluchtelingen – serieus, alsmede met zorg en beleid worden aangepakt en niet met woeste uitspraken of kwakzalversmiddeltjes  voor alle kwalen. Dat blijkt onder meer uit de winst voor de Groenen. Ondertussen kunnen wij de Wutbürger rustig tekeer laten gaan. Zo lang ze maar afzien van geweld natuurlijk.

De getallen in dit stuk zijn gebaseerd op de uitslagen van rond 6 uur maandagochtend


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (116)