Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Evolutie en de overspeligheid van vrouwtjes

  •  
01-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over evolutie: hoe komen nieuwe soorten tot stand?
In het begrijpen van evolutionaire processen zijn we een stap verder gekomen. Hoe ontstaan nieuwe soorten? Op die vraag kon geen behoorlijk antwoord worden gegeven. Een opvallend nieuw onderzoek werd deze week gepubliceerd.
Het draait in het artikel van de onderzoekers om een wild liefdesleven van vrouwtjes in de natuur en om fluorescerend sperma. Het onderzoek werd gedaan met fruitvliegjes. Maar het gaat om algemene principes in de natuur en dan maakt het natuurlijk weinig uit met welke levende organismes je het onderzoek doet.
We weten dat in de natuur er van alles gebeurt bij het selecteren van een partner voordat er seks is: opvallend mannetjesgedrag om met de gunstige genen op te vallen (ik ben de gezondste, ik ben de sterkste, ik ben de geestigste) en om vrouwtjes die instinctief precies lijken te weten welke eigenschappen van mannetjes gunstig zijn voor een goed nageslacht (dank u mama). Die kennis is echter gebaseerd op een bibliotheek vol literatuur over wat het gebeurt voor het neuken. Wat gebeurt er daarna?
Daarvoor manipuleerde de onderzoekers de fruitvliegjes zodat het sperma een fluorescerend licht afgeeft. Op die manier kon ook wat erna gebeurt worden bekeken. Voor nieuwe soorten in de natuur is promiscuïteit van vrouwtjes belangrijk. Dat werd al vermoed, want waarom zijn de vrouwtjes van zo verdraaide veel soorten zo overspelig? Dat zien we nu onder microscoop als het fluorescerende sperma bekeken wordt.
Er is flinke competitie van die spermacellen onderling, maar ook blijkt het vrouwtje uiteindelijk de mogelijkheden te hebben om bepaalde spermacellen eruit te gooien. Op dat eicelniveau wordt uiteindelijk de keuze van de vader gemaakt. Al dat gedraai om elkaar voor de copulatie, het flirten, het afwegen, het paargedrag is slechts een voorkeuze, er vindt nog een belangrijk proces plaats daarna. Dat bevordert nieuwe soorten, iets dat essentieel voor de natuur is (jammer dat de ontwikkeling van onze wereld leidt tot verarming van de biologische diversiteit, maar dat is weer een ander verhaal).
Voor de algemene biologie is dit een belangrijke ontdekking. Je moet het natuurlijk niet onmiddellijk op jezelf van toepassing verklaren. Dat is het probleem met veel amateurevolutionisten. Dus let op, we zullen niet zo snel nieuwe mensensoorten door de straten van Amsterdam zien lopen en avontuurlijke vrouwen die van diversiteit houden zijn niet bezig met het creëren van nieuwe soorten.
 
 
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Vitale muizen, vitale mensen?
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek
 
 
 
 

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.