2.536
6

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Fijne Valentijnsdag! Versieren doe je zo

Vergeet de versierworkshops, let op seksuele signalen  

Op Valentijnsdag, hoewel ik het een idioot overwaaisel uit de VS vind dat vooral bedoeld is om de middenstand wat extra omzet te bezorgen, wil ik mijn trouwe lezers natuurlijk graag advies geven over wat ze wel en niet moeten doen op die dag.

Ik zocht naar de man die Australië werd uitgezet omdat hij daar een cursus vrouwen versieren kwam geven, Julien Blanc. Zo’n type van ‘als een vrouw nee zegt, bedoelt ze ja’. Die hadden ze in Australië blijkbaar niet nodig. Maar was er niet toevallig toch iets dat hij onzekere mannen te bieden had? Het gaat immers vooral om een beetje zelfvertrouwen, maar ja… bij mannen betekent zelfvertrouwen vooral dat ze ook de grenzen niet zo goed meer zien. Combineer je dat met wat glazen alcohol, dan kunnen die jongens lastig worden.

Niets versierd, geld terug
Ik typte ‘workshop vrouwen versieren’ op Google in en tot mijn grote verbazing kreeg ik meer dan 32.000 mogelijke links voorgeschoteld. Die man die Australië werd uitgezet kon me verder gestolen worden. Ook in eigen land en met behulp van elke plaatselijke Don Juan zijn er vol op mogelijkheden om te leren hoe het moet. Ik citeer: “Ben Je Er Klaar Voor Om Een Hele Dag Leuke Vrouwen Te Versieren Samen met Onze Coaches Op Onze Cursus Vrouwen Versieren?” Ik geloofde mijn ogen niet. Succes verzekerd. Niets versierd, geld terug. Het schijnt reuzegemakkelijk te zijn, want er zijn volgens de trainers volop eenzame vrouwen, die ook niet goed meer weten waar ze nog een leuke vent kunnen vinden. Ik citeer: “Ik leerde wat je tegen een vrouw moet zeggen, hoe je ze moet behandelen, en hoe ze zich bijzonder bij jou voelen… en ik leerde hoe ik met ze moest zoenen EN ze mee naar huis moest nemen. Ik had eindelijk ontdekt wat nu precies werkt bij vrouwen, en wat niet.”

Seksuele misverstanden
Natuurlijk ben ik eigenlijk meer geïnteresseerd in wat er wetenschappelijk bekend is over het eeuwenoude spel van het versieren. En wat je daaraan hebt op 14 februari. Onderzoekers van de Norwegian University of Science and Technology deden onderzoek naar de misverstanden die tussen mannen en vrouwen op kunnen treden.
Het is natuurlijk weer onderzoek met studenten, dus of je daaruit kunt concluderen dat het in de verzorgingsflat ook op gaat, weet ik niet. Er werden 181 vrouwelijke en 127 mannelijke studenten tussen de 18 en 30 jaar ondervraagd over hun ervaringen met seksuele misverstanden. We gaan het er maar mee doen, want mijn devies is dat onderzoek ons zelden de waarheid oplevert, maar wel een goede mogelijkheid er op een behoorlijke manier over na te denken.

Uit het Noorse onderzoek komt naar voren dat de verwachtingen over wat we in het algemeen als seksuele signalen zien nog al verschillen. Arm toevallig aanraken, diep in de ogen kijken, hand op haar hand en ze trekt de hare niet terug? Mannen zien het al snel als ‘ja’-signalen, terwijl vrouwen denken dat het geen versiertrucs zijn, maar dat die jongens vriendschap zoeken. De vrouwen vertellen in de interviews dat ze dachten vriendschappelijke vibes uit te zenden, terwijl de mannen dachten dat het een seksuele uitnodiging betrof. Het artikel over het onderzoek verscheen in het wetenschappelijk tijdschrift Evolutionary Psychology en in zo’n tijdschrift beginnen ze natuurlijk al snel over de evolutie te praten. Ja hoor, die typische mannelijk houding dat er overal seksuele partners voor het oprapen liggen weerspiegelt de missie van mannen in de evolutie: zoveel mogelijk zaad bij zoveel mogelijk partners uitzetten om de voortgang van de soort te garanderen. Ook al produceer je net zo’n malloot als jezelf, het is niet erg, zolang er maar steeds meer mensen komen.

Oprechte interesse en rode rozen
Ik heb zeven jaargangen van de televisieserie Californication op Netflix gezien over Hank, de man die zaait waar hij maar komt. Waarom is hij zo succesvol? Omdat hij het niet echt probeert. Hij raakt telkens weer verstrikt in zijn eigen mannelijkheid. Bovendien is hij oprecht geïnteresseerd in andere mensen en echte interesse werkt nog altijd het beste.
Jongens die overwegen geld uit te geven aan zo’n versierworkshop, let op! Er zijn geen regels, alleen maar misverstanden. Er bestaat geen vast scenario waarbij hij aandringt en zij zich moet verdedigen maar uiteindelijk toegeeft. Er zijn twee mensen, een hoop hormonen, rode rozen en Valentijnsdag, een leuk gesprek, geen plan en zeker geen garanties dat je mag neuken. Kan echter heel leuk worden en daar heb je geen persoonlijke versiertrainer voor nodig.


 

Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop regelmatig een Gezond Weetje: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (6)