1.786
3

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Films die je relatie redden

Onderzoek wijst uit: het kijken van een film over de liefde kan net zo effectief zijn als relatietherapie

We moeten op school van alles leren, van de hoofdstad van Peru tot de gevolgen van klimaatverandering, maar over de rampen die ons in een relatie te wachten staan, leren we niets.

Het idee is zo’n beetje dat je het vanzelf wel leert terwijl je ruzie aan het maken bent, maar het werkt heel vaak gewoon niet. Er zijn mensen die vinden dat je eerst naar de relatieschool zou moeten en een ‘boterbriefdiploma’ moet halen, maar we houden toch van elkaar. Wat kan er dan mis gaan? Zoveel dat ongeveer 1 op de 4 huwelijken eindigt in een scheiding. Kan een relatietherapeut nog iets betekenen? Ja, soms, maar nu zou uit onderzoek blijken dat vijf relatiefilms per maand bekijken en erover praten de kans op een scheiding binnen drie jaar met meer dan vijftig procent vermindert.
De onderzoekers selecteerden 174 paren en deelden ze op in drie groepen. De eerste groep was die van een geteste relatief effectieve relatietherapie. In de tweede groep kwamen de mensen die naar de films mochten kijken. En groep drie was de controlegroep. Die moesten het zelf maar zien op te lossen.

De mensen die naar een therapeut moesten en in het totaal twintig minuten met hem doorbrachten hadden goede resultaten als het aankwam op het voorkomen van een scheiding binnen drie jaar. De filmkijkers kregen een instructiesessie van een half uur en een lijst films mee. Bij één film werd hen geleerd hoe je na het kijken aan de hand van twaalf vragen over de film moet praten. Verder konden ze het thuis doen. Waar gingen de gesprekken dan over? Over geluk, over spanningen, over ontrouw, over hoe werk en relatie elkaar soms in de weg zitten. Na drie jaar bleek deze aanpak (waarbij je dus geen lange sessies met een therapeut nodig hebt) net zo goed. In de controlegroep was 24 procent van de koppels al weer uit elkaar, maar bij de filmkijkers maar 11 procent.

Leuk, ik hou erg van film. Maar waar haal ik nu een lijstje films vandaan waar ik naar zou willen kijken? De onderzoekers hebben wel wat suggesties. Ik wil niet vervelend zijn, maar daar staat een stel draken van films bij, die wil je toch zeker niet een tweede keer zien? Zeker als je chagrijnig geworden van de valse emoties uit Hollywood die over je heen gestort worden er ook nog twaalf vragen over moet gaan bespreken. Maar het idee vind ik vreselijk leuk.

Zouden we samen niet een lijst Europese, Turkse, Noord-Afrikaanse,  Surinaamse, Indiase films over relaties bij elkaar kunnen brengen (en natuurlijk ook een enkele goede Amerikaanse) en een eigen advieslijst kunnen samenstellen? Misschien niet in de eerste plaats Who’s afraid of Virginia Woolf met Richard Burton en Elisabeth Taylor, want die bevordert misschien juist het zo snel mogelijk scheiden, maar relatiefilms die bij onze eigen realiteit horen? Wie heeft suggesties?

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezonde Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (3)