5.535
175

Oud-voorzitter SP

Jan Marijnissen is oud-voorzitter van de SP. Van 1975 tot 1993 zat hij voor de SP in de Osse gemeenteraad, terwijl hij onder meer werkte als worstmaker en lasser. In 1994 werd hij in de Tweede Kamer gekozen, waar hij direct fractievoorzitter werd. Dat bleef hij tot hij in 2008 vanwege zijn gezondheid moest terugtreden.

‘Fokking Hell’

Van alles is ons verteld over de zogenaamde opbouwmissie waaraan wij meewerkten in Uruzgan.

Gisteravond gaf de NOS ons – met de film ‘Fokking Hell’- aan de hand van door de militairen zelf gemaakte beelden een inkijkje in wat daar zich in werkelijkheid heeft afgespeeld. ‘Fokking Hell’ is het antwoord op de propaganda die we van defensie gewend zijn.

Ik heb geen schooltje gezien, ik heb geen waterleiding gezien, ik zag niks dat leek op opbouwen. Ik zag wel heel veel kogels, granaten en oorlog. Ik zag militairen op een vechtmissie; harde jongens, grof geschut en dito taalgebruik. Mitrailleursalvo’s en een aan flarden geschoten hond gaven de ‘Dutch approach’ een nieuw gezicht.

Ook onze approach heeft een hoop ellende aangericht; we hebben mensen vernederd, gezinnen geruïneerd en velen het leven ontnomen. Dit was geen opbouwmissie, dit was een ordinaire oorlog, zonder doel. Nou ja, de VS vonden het vast geweldig wat we deden, en de corrupte Karzai was vast blij met deze gratis hulptroepen.

Ik heb te doen met de militairen die in Afghanistan hun leven in de waagschaal stellen en hebben gesteld. Zij voeren de onmogelijke opdracht uit die politici hen gaven en worden een hel ingestuurd van waaruit sommigen niet meer terugkwamen. In ‘Fokking Hell’ zien we de werkelijke beelden van een ‘opbouwmissie’ in uitvoering. Het is de ontmaskering van alle politici die bevolking en militairen leugens blijven voorschotelen over deze uitzichtloze oorlog.

Dit artikel verscheen eerder op de website van de SP


Laatste publicatie van Jan Marijnissen

  • Kijk op deze tijd

    Jan Marijnissen ontmoet Maarten van Rossem, Hans Achterhuis, Henk van Os, Corine de Ruiter, Robbert Dijkgraaf e.a.

    2013


Geef een reactie

Laatste reacties (175)