1.050
2

Tekstschrijver en publicist

Mark Wagemakers is tekstschrijver en publicist.

Foodporn: De Hilton Haringparty

Alles wordt uit de kast getrokken om het authentiek Nederlandse gevoel smoel te geven

Wat een partij, die Hilton Haringparty. En mensenlief, wat is het warm. Gelukkig doet de airco, in de lobby van ’s lands bekendste hotel, het wel. De maquillage van de dames druipt van de kin en ook Harry Mens heeft de bow-tie thuisgelaten. Nee, het mag allemaal wel wat losser, sinds het Hilton de Haringparty weer helemaal zelf organiseert.

De haring liet op zich wachten
De haring was niet vet genoeg, nu is het subtiele vetrandje prima aanwezig. De maagdenharing ging vlekkeloos de keeltjes in en ook de champagne was niet aan te slepen. Letterlijk: de consumptie ging haast per fles. Maar ook dát is de haringparty.

Alles wordt uit de kast getrokken om het authentiek Nederlandse gevoel smoel te geven. Maar goed; ik sta dan ook – natúúrlijk – iedere vrijdag in m’n gestoomde driedelig een Hollandse nieuwe met zuur en ui achterover te glijden.

Hollandse nieuwe met uitjes, zuur en korenwijn
Maar hebben we eigenlijk wel wat te vieren? Het is de tweede keer in de (recente) geschiedenis dat de haring op zich laat wachten. De zon liet danig op zich wachten, daarmee ook het plankton; het voer voor de haring. Geen zon, geen haring. Geen haring, geen party. Ook dat vond Roberto Payer, general manager van het Hilton Amsterdam. “Het feest draait om de haring, niet op ons. Dus waarom een haringparty als er nog geen haring is? Ik wil de beste kwaliteit.” En die was er. Gesneden waar je bijstaat, met of zonder ui, met of zonder zuur. De haringmeisjes liepen in gemoderniseerde klederdracht (Ronald Kolk keek z’n ogen uit!) met haring en korenwijn. Ondertussen werd de haring niet alleen uit het vuistje gegeten: het werd ook verwerkt in sushi, wrap, rode-bietensalade en snert. Heus. Dat vond deze dienstdoende columnist teveel van het goede, maar het rook al lekker.

Haring aan de Amsterdamse grachten
We babbelen een beetje met het lokale journaille en drinken een klein slokje met collegae van de Telegraaf. We roken een sigaar met de plaatselijke sigarenboer en proeven eetbare bloemen van de bloemenjuwelier. Daarnaast zijn er voor de verstokte carnivoor au bain-marie warm gehouden gehaktballen en is er een variëteit aan stamppot. Op de achtergrond een karikatuur van de Amsterdamse grachtenpanden en wordt er ook luidkeels gezongen met het epische “Aan de Amsterdamse grachten”. Voordat het écht nationalistische trekjes begint te krijgen, is er ook een stand met Italiaanse wijnen. “Wilt u ook een slokje proeven?” vraagt een sommelier aan een nieuwsgierige standbezoeker. “Nee. Doe maar gewoon vol.” En dat is ook het terugkerende, onderliggende thema van de Hilton Haringparty. Vet en veel. Het enige waar men zich nu nog druk om maakt is waar men het staartje moet laten.

Recepten met haring
Salade:
–    Fijngesneden haring
–    Fijngesneden augurk
–    Balsamico, een beetje ingekookt
–    Rode biet
–    Zure appel
–    Croutons van zuurdesembrood

Wrap:
–    Wraps
–    Yoghurt
–    Rucola
–    Basilicum
–    Dille
–    Haring
–    Zaanse mosterd

Haring traditioneel:
–    Haring, gesneden
–    Uitjes
–    Zuur (of fijngesneden zeekraal)

Wat drinken we daar dan bij? Simpel, korenwijn! Vind je dat een beetje te veel van het goede, kies dan voor een lichte witte wijn, of champagne om het helemaal decadent te doen.

Lees iedere vrijdag Foodporn. Culinaire verhalen die er toe doen. Tips, suggesties? Mail de redactie, we komen naar je toe. 

Volg Mark Wagemakers ook op Twitter of kijk op zijn website.

Mark is tevens de auteur van ‘Het roze boekje’.

Geef een reactie

Laatste reacties (2)