5.935
30

Tekstschrijver en publicist

Mark Wagemakers is tekstschrijver en publicist.

Foodporn: De perfecte gehaktbal

Het meeste Nederlandse oervoedsel is een dag later pas het allerlekkerst

Hebben we nét de kerstboom uit het huis gehaald – waarbij we de kerst nog bijkans in zwembroek hadden kunnen vieren – komt er een koudegolf aan. Vrieskou, tintelende vingers van de kou, een snerpend gevoel in het gezicht en blauwbekken bij de bushalte. Leuk? Nou, nee.

Explosie van smaak
Maar wat wél leuk is, is de tijd van stamppot. Van stoof. Van stevige kost. Van snert met worst en van aardappelpuree met roomboter. Een lekker mals en sappig stukje karbonade en de ultieme rookworst. Mais enfin; het meest epische stukje vlees in deze wintertijd, is de gehaktbal.

Met een beetje geluk, en techniek, is-ie stevig van buiten en botermals van binnen. Explosie van smaak, bij iedere hap een groter contrast in smaak. Je moet kamperfoelie proeven, en nootmuskaat. Maar het mag ook een hint van rook hebben. En een beetje fruit. Zelfs suiker is lekker in een gehaktbal. Maar hoe kun je die smaak én laten contrasteren, én laten samenvloeien?

Wat heb je nodig voor de perfecte gehaktbal? Voor vier flinke ballen:

–    500 gram half-om-halfgehakt
–    1 ui, gesnipperd en met 1 eetlepel suiker gekarameliseerd op middelhoog vuur, in een kwartiertje, met een scheutje cognac
–    2 eetlepels worcestershiresaus
–    Scheut sinaasappelsap
–    1 theelepel ragfijn gesneden sinaasappelrasp
–    3 stuks foelie, fijngemalen
–    1 stuks kruidnagel, fijngemalen
–    Een vleugje cayennepeper
–    Knoflook, fijngesneden
–    2 eetlepels sojasaus
–    Zout
–    2 eieren
–    Bosje bladpeterselie, in totaal zo’n twee eetlepels
–    100 gram paneermeel

Meng alle ingrediënten en rol er ballen van. En nu minimaal een uur wachten; leg de ballen in de koelkast en laat ze opstijven; zo heb je nooit meer last van gehaktballen die uit elkaar vallen in de pan.

Braad in 50 gram boter en 30 ml olijfolie de ballen op hoog vuur aan. Zet als de ballen rondom gebruind zijn, het vuur op z’n zachtst, voeg nog eens 150 gram uienringen toe, een pot paddenstoelenfond, een scheutje (sinaasappel-)likeur en laat met het deksel schuin op de pan de ballen een uur lang braden.

Voor de állerlekkerste bal laat je ze een nachtje afkoelen in het vet. Immers; het meeste Nederlandse oervoedsel, is een dag later pas het allerlekkerst.

Hoe eet jij je gehaktbal? Joop is benieuwd hoe jij je prakkie klaarmaakt. Laat je reactie achter!

Lees iedere vrijdag Foodporn. Culinaire verhalen die er toe doen. Tips, suggesties? Mail de redactie, we komen naar je toe. 

Volg Mark Wagemakers ook op Twitter 

Mark is tevens de auteur van ‘Het roze boekje’

Geef een reactie

Laatste reacties (30)