17.925
10

Tekstschrijver en publicist

Mark Wagemakers is tekstschrijver en publicist.

Foodporn: Originele, lekkerste pasta carbonara

Hoe verder de geschiedenis reikt, hoe lekkerder het armenvoedsel is

Ja, er zitten ‘rauwe’ eieren in, maar nee, je zult er niet ziek van worden. Ja, het is een bak koolhydraten, maar een middagje spinnen zorgt ervoor dat je dit ultieme comfort food zonder greintje spijt kunt eten. Pasta is heerlijk, pasta is veelzijdig, en de koning der pasta’s, de pasta carbonara, wordt nog steeds veel te vaak verknald. Jammer! Daarom, voor eens en voor altijd, de enige echte, originele pasta carbonara.

Pasta carbonara: simpel en snel
Eieren, pecorino, pancetta en een lekkere verse pasta zijn de basisbenodigdheden voor de originele pasta carbonara. Geen melk, room of andere toevoegingen. Nergens voor nodig en draagt totaal niet bij aan de smaak. Een pasta carbonara moet simpel zijn. Zo simpel, dat je het in vijf minuten geflikt hebt.

Armoe troef
Waarom die simpele basis? Omdat pasta carbonara het voedsel voor de armen was. En hoe verder de geschiedenis reikt, hoe lekkerder het armenvoedsel is. Koketteren met truffels en Wagyu-vlees is natuurlijk heerlijk, maar het moeilijkste is misschien nog wel om de pure basis te leren. De basissmaken onder de knie te krijgen, zonder al te veel toevoegingen en opsmuk. Gewoon: op maandagmiddag als een malle door de supermarkt rennen, om half zes koken, om vijf over half zes eten en om tien voor zes de kinderen naar gitaarles, judo en de lifecoach sturen (waarom heeft m’n kind ADHD, zou het aan het eten liggen?).

Enfin; je kent het wel. Gewoon: goed voer, voor tussendoor. We hebben niet altijd de tijd en de zin om uitgebreid te koken. En de afwas nadien is ook rampspoed alom. Hierbij het supersnelle recept voor wat mij betreft de lekkerste pasta die je ooit zult eten. Beloofd!

Recept voor de originele pasta carbonara
Meng vier eieren met 80 gram pecorinokaas door elkaar in een grote kom, tot het in elkaar op begint te lossen, te emulgeren. Voeg wat peper toe, zout is niet nodig, dat is de kaas al van zichzelf.

Bak ondertussen het buikspek gaar, samen met een sjalotje en teentje knoflook. Kook 250 gram pasta naar keuze (beet)gaar. Giet af en meng direct in de kom met het ei-kaasmengsel. Voila; even roeren en je hebt de saus. Voeg het spek toe, strooi er rijkelijk bladpeterselie overheen en serveer met een lik extra vergine olijfolie. De allerlekkerste pasta carbonara die je ooit hebt gegeten, toch?

Lees iedere vrijdag Foodporn. Culinaire verhalen die er toe doen. Tips, suggesties? Mail de redactie, we komen naar je toe. 

Volg Mark Wagemakers ook op Twitter of kijk op zijn website.

Mark is tevens de auteur van ‘Het roze boekje’.

Geef een reactie

Laatste reacties (10)