1.312
39

Hoogleraar Openbare Financiën

Professor Harrie Verbon is econoom en momenteel werkzaam als hoogleraar Openbare Financiën en Sociale Zekerheid aan de Universiteit van Tilburg. Zijn onderzoek behelst onder meer de volgende terreinen: de macroeconomische effecten van vergrijzing, migratie, herverdeling en economische groei, overdrachten tussen generaties (inclusief pensioenen) en verhandelbare emissierechten. Professor Verbon is daarnaast lid van het bestuur van het Rathenau Instituut. Hij was eind jaren '90 lid van de programmacommissie van het CDA, maar heeft inmiddels het lidmaatschap van die partij opgezegd.

Frans Timmermans (PvdA) kan beter zijn mond houden over Europa

Hij was het immers die de Nederlandse burger destijds niet heeft verteld dat er wankele begrotingsnormen in de Europese  grondwet waren opgenomen

Frans Timmermans was een van de gelukkigen die mee mochten schrijven aan de EU grondwet die zes jaar geleden massaal door Nederlandse kiezers werd weggestemd in een referendum. Indertijd probeerde hij met iedereen de vloer aan te vegen die iets onaardigs over de grondwet durfde te zeggen. De grondwet beloofde immers veel goeds aan de Nederlanders. Dat vindt hij tot op de dag van vandaag. Hoe veel goeds is dezer dagen duidelijk door de Griekse, Italiaanse, Portugese, Spaanse, etc. schuldproblemen.

Die problemen hadden voorkomen moeten worden door Europese begrotingsnormen, het zogenaamde stabiliteitspact, maar dat pact was en is een wassen neus waar een land zich ongestraft aan kan onttrekken als het dat wil. Dat is geen kennis van vandaag of gisteren. Dat was op het moment dat Timmermans aan de grondwet zat mee te schrijven al bekend en er werd ook over geschreven, waaronder door schrijver dezes.

Toch werden de niet werkende begrotingsregels gewoon in de grondwet van de EU opgenomen. Timmermans verzuimde dit zwakke punt (en nog vele andere zwakke punten, overigens) aan de burgers mee te delen. Hoewel politici zoals Timmermans negatieve informatie over de grondwet achter hielden, bleek de kiezer niet over de Europese streep te trekken.

Het afwijzen van de grondwet moet toch een flinke oorwassing voor Frans Timmermans geweest zijn. Einde politieke carrière, zou je denken. Niets daarvan, de ster van Timmermans ging er juist door rijzen. Nog geen twee jaar na het referendum over de grondwet werd hij gewoon, alsof er niets was gebeurd, staatssecretaris voor Europese Zaken. Nu hij inmiddels weer gewoon Kamerlid voor de PvdA is, blijft hij zich over Europa uitlaten.

Zo verweet hij op Joop.nl premier Rutte de Nederlandse burgers niet te vertellen dat als er een bovennationale toezichthouder voor het begrotingsbeleid komt ook Nederland daar aan onderworpen wordt. Wablief? Zegt dat iemand die de Nederlandse burger niet verteld heeft dat er wankele Europese begrotingsnormen in de grondwet waren opgenomen? Iemand die verzwegen heeft dat daarom de grondwet de Nederlandse belastingbetaler nog wel eens veel, heel veel geld kon kosten? Inderdaad: pot Timmermans verwijt hier ketel Rutte.

Het is geen gezicht: Mark Rutte die aan Geert Wilders, om hem te vriend te houden, zijn eurosceptische gezicht toont en vervolgens aan de PvdA, om de steun van de oppositie niet te verliezen, zijn eurofiele gezicht laat zien. Alleen hoeft Frans Timmermans ons dat niet te vertellen. Wat mij betreft heeft Timmermans zijn Europese gezicht allang verloren en is het een wonder dat hij ondanks gezichtsverlies zijn mond niet kan houden over Europa.

Geef een reactie

Laatste reacties (39)