3.798
54

Natuurkundige

Jelmer Renema is natuurkundige. Sinds 2011 is hij promovendus natuurkunde aan de universiteit Leiden, in de quantumoptica. Verder is hij politiek actief binnen de Partij van de Arbeid, Hij schrijft over de politiek van de VS, het neoliberalisme en conservatisme in Nederland en wetenschapsbeleid.

Fraude deert de VVD niet

De VVD profiteert van het Berlusconi-effect: het is misschien een boef, maar het is een stoere boef.

Het is weer eens bal bij de VVD: de fraudezaak rondom Van Rey blijft zich maar uitbreiden, het corrupte Statenlid Hooijmaijers is zich van geen kwaad bewust, en Verheijen drinkt flessen wijn van 127 euro op kosten van de belastingbetaler. Hier is mijn voorspelling: het zal geen biet uitmaken. Hoewel de VVD de grote schandalen-kampioen van Nederland is, zal het ze geen stem kosten bij de aankomende verkiezingen. Waarom?

Het punt is: de VVD’ers zijn ware gelovigen, gelovigen van de vrije markt. En zoals bij alle ware gelovigen zijn ze immuun voor kritiek als het op hun religie aankomt. Hooijmakers heeft herhaaldelijk laten weten dat hij zichzelf niet corrupt vindt, maar dat hij gewoon het bedrijfsleven faciliteert. En die rechtlijnigheid zal aanslaan. Het publiek zal bereid zijn de partij haar misstappen te vergeven, omdat ze een duidelijk verhaal heeft: de overheid is er voor het bedrijfsleven, want daar wordt het geld verdiend. De corruptie die daarbij komt kijken is acceptabele schade in de nobele strijd om van Nederland een ondernemersland te maken.

Daar komt nog bij dat linkse journalisten de kunst van het moddergooien niet meer verstaan. Geenstijl heeft Bert van der Roest, het PvdA-raadslid dat er met de kas van een daklozenkrant vandoor ging, tot symbool gemaakt van alles wat volgens hen mis is met de PvdA. Jos van Rey is er in vergelijking lichtjes vanaf gekomen. In zijn geval werd de connectie met de inhoud van zijn partij niet gelegd; de reden voor zijn corruptie werd eerder gezocht bij zijn Limburgse afkomst. Pas bij Verheijen begonnen mensen het verband te leggen tussen de inhoud van de VVD-ideeën en de verregaande corruptie die die partij teistert.

Berlusconi bandana biancaMaar het echte effect is dit: de kiezer wil gewoon genaaid worden. Als we de keuze hebben tussen een integere, naïeve politicus en een smerige realist, dan kiezen we voor het laatste. Kiezers willen geen politicus die ze aardig vinden, ze willen een politicus die sterk genoeg is om voor hun belangen op te komen. De VVD profiteert van het Berlusconi-effect: het is misschien een boef, maar het is een stoere boef.

Het is precies om die reden dat het breed uitgevente rechtvaardigheidsgevoel van de PvdA zo dodelijk is. Als je de kiezer alleen je goede bedoelingen te bieden hebt, blijf ieder spatje modder aan je kleven. Als je een breed, wollig, kumbaya-gevoel tot middelpunt van je politiek denken maakt, is ieder schandaal er een te veel. Als je geen duidelijk eigen verhaal hebt, dan zal het politiek gesprek altijd om je beperkingen en niet om je mogelijkheden gaan. Je kunt beter corrupte ideoloog zijn dan goedbedoelende wereldverbeteraar; daar trek je politiek gezien veel meer stemmen mee.

Bezoek het weblog van Jelmer

cc-foto: mona

Geef een reactie

Laatste reacties (54)