14.420
217

Student Politicologie

Nora Al-Jaberi is studente Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Ook is zij fitnessinstructrice met affiniteit voor theater.

Fuck de koning, black lives matter!

Waarom 'beledigde' Abulkasim het koningshuis op een protest tegen zwarte piet? Wat heeft het koningshuis met racisme te maken?

Op social media gaat #Fuckdekoning viral, nadat bekend is geworden dat het Openbaar Ministerie activist Abulkasim Al-Jaberi zal vervolgen wegens zijn uitspraak: “Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis.” Dit zei hij ter afsluiting van een toespraak die hij vorig jaar 16 november in Amsterdam hield op een manifestatie tegen de zwarte piet-traditie en dus racisme. En tja, in artikel 111 van de wet die afkomstig is uit 1881, staat toch echt: “Opzettelijke belediging van de Koning wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vijf jaren of geldboete van de vierde categorie”, wat gelijk is aan 20.000 Euro.

Terecht horen we in de (social) media hoe absurd deze vervolging is. Het verbod op majesteitsschennis druist in tegen de democratische beginselen die wij (zogenaamd) hoog in het vaandel hebben staan. Immers, blijkbaar zijn wij niet allen gelijk, maar staat de koning boven ons. Om George Orwell te citeren: “All animals are equal, but some animals are more equal than others.” De vervolging is ook belachelijk omdat hij tegen de vrijheid van meningsuiting ingaat, die blijkbaar niet voor alles en iedereen geldt. Sommige groepen mag je ongegeneerd beledigen (als je bijvoorbeeld in de politiek zit en je racistisch uit over moslims), anderen niet.

Context
Helaas wordt er weinig aandacht gegeven aan de redenen achter Abulkasims uitspraak. Waarom ‘beledigde’ hij het koningshuis op een protest tegen zwarte piet? Wat heeft het koningshuis met racisme te maken? Abulkasim deed de uitspraak in de volgende context: de Oranjes hebben bloed aan hun handen (duh, das geen nieuws) onder andere vanwege haar banden met oliegigant Royal Dutch Shell. Met de nadruk op Royal, ‘ons’ (niet het mijne) koningshuis is namelijk de grootste aandeelhouder van Shell, een bedrijf dat misdrijven pleegt tegen de menselijkheid.

Shell’s strafblad is gigantisch. Ik zal mij echter beperken tot het deel dat relevant is voor de context waarin Abulkasim de uitspraak deed. Voor Shell’s winstgevende activiteiten vervuilen zij het drinkwater in Nigeria, wat direct heeft geleid tot de ziekte en dood van duizenden Nigerianen. Dit uiteraard tegen de wil van de Nigeriaanse bevolking (niet de rijke elite die hier ook schuldig aan is, maar de Nigeriaanse burgers). Ook bevordert Shell actief corruptie binnen de Nigeriaanse overheid ten behoeve van hun (winst)belang.

Levens verwoest
Stel je eens voor dat een bedrijf dit hier in Nederland, of in een ander Westers land zou doen. Dat zij voor haar winstgevende activiteiten onze levens en democratie verwoest. Zouden wij dat dan pikken? En dan heb ik het niet eens over het stelen van Nigeriaanse grondstoffen, waarmee je het land economische groei ontneemt. En nee, die paar banen die Shell de Nigerianen bezorgt wegen niet op tegen de schade die zij veroorzaakt. Bovendien gaat het overgrote deel van Shells winst naar het bedrijf – en dus ons koningshuis – en vloeit het niet terug naar Nigeriaanse ontwikkeling.

De waarheid is dat we een (economische en politieke) institutionele wereldorde hebben die het toestaat zwarte levens op deze wijze te verwoesten. Dit gegeven is bekend onder de wereldleiders en instanties die iets zouden kunnen veranderen. Sterker nog, zij hebben dit mogelijk gemaakt. Maar blijkbaar doen zwarte levens er minder toe. Blijkbaar zijn Nigerianen en vele andere gekleurde mensen wier levens verwoest worden door voornamelijk Westerse bedrijven en Westerse imperialistische oorlogen – denk onder andere aan Afghanistan, Irak en Mali – een menswaardig bestaan niet waard. Vandaar dat dit onophoudelijk blijft gebeuren.

Racistisch sentiment
Dit racistische sentiment heerst niet alleen onder wereldleiders, maar ook onder ons, de Nederlandse bevolking. Het racisme in het onderwijssysteem, op de arbeidsmarkt, in het politieapparaat, in de Nederlandse media en culturele feesten (denk aan zwarte piet) is hier een uiting van. Dat werd eens te meer duidelijk uit de massale racistische reacties op de 1000 verdronken Arabische en Afrikaanse vluchtelingen die afgelopen maand ‘de dodelijkste oversteek ter wereld’ (volgens cijfers van de Verenigde Naties en de International Organization for Migration) probeerden te maken.

Onmenswaardig en racistisch: precies hoe ons koningshuis met burgers in Nigeria omgaat, uit onze naam. Immers, ons belastinggeld financiert het koningshuis en dus haar misdaden tegen de mensheid. Vandaar dat Abulkasim zich tegen racisme uitsprak, toen hij riep: “Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis!” En vandaar dat wij ook massaal moeten roepen “Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis!” als wij ons tegen racistische en dodelijke praktijken willen verzetten. En vandaar dat ik ook roep: Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis! Want black lives matter!

Foto: Wikmedia Commons

Geef een reactie

Laatste reacties (217)