932
29

directeur WISE

Peer de Rijk
13.06.66
Vader van twee kinderen (14 en 18)

Werd in 1980 als kleine jongen van 14 actief tegen kernenergie. Eerst in de Deventer basisgroepen tegen kernenergie, daarna steeds meer landelijk, in verschillende organisaties en verbanden. Eerste actie; de blokkade van Dodewaard, drie dagen, 1980.

1983 - 1990
Als organisator betrokken bij tientallen directe acties tegen kernenergie in Nederland. Organisatie van blokkades, bezettingen, debatten, publicaties, kleine en grote, ludieke en stevige directe acties, manifestaties en demonstraties tegen Borssele, Dodewaard, UCN Almelo, dumpingen van kernafval in de Noordzee, transporten radioactief materiaal door Nederland et cetera. Maar ook acties tegen Shell in Zuid-Afrika, het militair-industrieel complex en voor het milieu. Betrokken bij oprichting Nationale Milieu Actie, Landelijk Platform Tegen Kernenergie, Basisgroepen tegen kerngeweld en militarisme, internationaal congres radicale antikernenergiegroepen uit heel Europa.

1990 - 1996
'Energiecampaigner’ bij Vereniging Milieudefensie. Verantwoordelijk voor organisaties van al het klimaat -en energiewerk; lokaal, landelijk en internationaal. Ontwikkeling van toolkits voor lokale groepen, woordvoerder kernenergie voor Milieudefensie en Friends of the Earth Europe. Betrokken bij oprichting Klimaatverbond. (Nederland en Europees)Organisatie van landelijke actiedag ‘Amersfoort aan Zee’ en campagne ‘Schep nieuwe wegen weg’. Een jaar als ‘campaigner’ lid geweest van het ‘Vliegverkeerteam’ van Milieudefensie met organiseren van acties tegen de uitbreiding van Schiphol als belangrijkste taak

1997 - 2000
Campagnemedewerker kernenergie voor WISE International, in Amsterdam. Verantwoordelijk voor projecten in Azië, eerste woordvoerder WISE, ontwikkeling educatieve materialen, fondswerving. Veel gereisd naar Korea, Thailand, Taiwan, Filippijnen en Rusland

2000 – heden

Directeur WISE


• 2003- 2009 Bestuurslid Vereniging Milieudefensie (Friends of the Earth Netherlands)
• 1998- 2004 Bestuurslid XminY fonds
• 2004-2007 Bestuurslid Woonwerkvereniging WeeGee
• 2001 – 2005 Bestuurslid Stichting RWW

Gaat Kopenhagen slagen – en maakt het wat uit?

De treinkaartjes gekocht, even op de site gekeken of de boot waarop ik twee weken ga slapen nu echt zo leuk is als beloofd en zo wordt het langzaam maar zeker concreet; de klimaattop in Kopenhagen nadert met rasse schreden.

En ja, ik begin steeds optimistischer te worden over de kansen voor goeie afspraken over noodzakelijke reducties.

Natuurlijk, de conservatieven in Australië gooien weer roet in het eten, de olielanden blijven op hun handen zitten en Europa is toch vooral bezig om ruzies tussen de grote ego’s uit Frankrijk en Engeland te vermijden of te sussen. Maar Amerika en China bewegen, Brazilië, India en de Filippijnen praten zich de blaren op de tong om de andere opkomende economieën mee te krijgen, de VN is het aantal beschikbare plekken voor geaccrediteerden in Kopenhagen weer aan het opschroeven. De spanning neemt toe, de autoriteiten in Denemarken zijn nu al zwaar gestrest over de logistieke prestatie die er geleverd moet worden. Ook al moet ik daardoor een keer extra heen en weer naar Denemarken, ik ben blij dat ik aanstaande dinsdag al vertrek en er dus woensdag bij ben als Obama spreekt.

Twee weken lang collega’s uit de hele wereld terugzien, mensen die je al lang niet gezien hebt, acties, op straat en in het onderhandelingscentrum, proberen media-aandacht te krijgen terwijl je weet dat nog 653 andere organisaties dat ook aan het proberen zijn, weinig slaap maar ook de belofte van het traditionele en roemruchte ngo-feest aan het eind van de top; dat is de plek waar alle delegaties, soms met de minister er bij, uit komen huilen of zich vol vreugde een stuk in de kraag drinken. Bij een mislukte top dansen we op de vulkaan, in een noodzakelijke poging nieuwe energie te vinden om door te gaan. Als er een vergaand, eerlijk akkoord is dat duurzaamheid echt dichterbij brengt en valse oplossingen uitsluit feesten we door tot de speciale Beat the Heat Now trein ons weer terugrijdt naar Utrecht. We knuffelen Cramer en twitteren naar Obama; “goed gedaan jochie!”

Kortom; ik heb er zin in. Er liggen kansen, er zijn mogelijkheden en we weten wat er moet gebeuren. Internationaal en in Nederland. Ja, Kopenhagen gaat slagen en dat maakt veel uit. CO2 wordt zo duur dat die nieuwe kolencentrales afgeblazen worden, Delta, Electrabel en Essent verliezen massaal klanten als ze toch een nieuwe kerncentrale willen bouwen en we gaan massaal decentraal aan de zonnestroom en op de fiets. Al dagdromend vergeet ik bijna het belangrijkste; een kaartje kopen voor Beat the Heat Now! – want de onderhandelaars doen alleen hun best als veel mensen laten zien dat het ze menens is. Kom ook, kijk op www.beattheheatnow.nl

Geef een reactie

Laatste reacties (29)