6.744
146

Gemeenteraadslid PvdA Rotterdam

Gemeenteraadslid, woordvoerder Onderwijs & Talentontwikkeling, Kunst & Cultuur in Rotterdam namens de PvdA.

Opvattingen Gayservatives staan lijnrecht tegenover Pride Walk

'Je zou je natuurlijk af kunnen vragen wat een groep, die anderen van hun vrijheid willen beroven, eigenlijk zoekt op een inclusief evenement als Pride Walk. Waren ze op de verkeerde bijeenkomst? Of proberen ze die te kapen?'

Vorige week zaterdag liepen we samen met een enorme groep Rotterdammers mee in de Pride Walk. Voor ons staat deze demonstratie voor inclusiviteit, diversiteit en recht om jezelf te zijn. Iedereen. Ongeacht afkomst, seksuele geaardheid of politieke opvatting. Het is helaas niet vanzelfsprekend, wereldwijd niet en ook niet in onze mooie stad. Daarom liepen wij mee in de Pride Walk.

Maar de Pride Walk was dit jaar anders. Nog nooit hebben we daar zo’n spanning en tegenstelling gevoeld als tijdens deze editie. Ruim een week later lopen velen nog met een ongemakkelijk gevoel. Door escalaties tussen de groepen Gayservatives en We Reclaim our Pride.

De Gayservatives is een groep witte mannen die zich nadrukkelijk willen roeren in het debat over geweld tegen homo’s. Gayservatives leggen de schuld voor anti-homogeweld bij immigranten. Hun oplossing: mensen het land uit zetten. De leider van de groep is Lennard van Mil, voorzitter van Jong Leefbaar Rotterdam. Lennard van Mil is tegen het roze stembusakkoord bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen. In dat akkoord wordt gevraagd om extra aandacht voor lhbt-statushouders. Lennard wil juist de migranten aanpakken en roept onder andere de PVV op om hem te steunen. Dat het overgrote deel van het anti-homogeweld door autochtone Nederlanders wordt gepleegd, wordt door hem stelselmatig genegeerd.

Het is duidelijk dat de opvattingen van de Gayservatives lijnrecht in gaan tegen alles waar de Pride Walk voor staat. Een recent citaat uit The Post Online, 20-08-2017:

Waar het echter wel om zou moeten gaan is het toenemende (fysieke) geweld tegen LHBT’ers. (..) Geweld dat onder andere toeneemt door de uit de hand gelopen immigratie en het gebrek aan integratie. Door de massale import van achterlijke ideeën en botsende ideologieën.

De Gayservatives zijn uitgesproken fan van de Amerikaanse president Donald Trump. Lennard van Mil loopt op bijeenkomsten van Leefbaar Rotterdam rond met een Trump-pet op zijn hoofd. Sinds zijn aantreden zaait Donald Trump verdeling en roept hij op tot onverdraagzaamheid en zelfs geweld.

Tegenover de Gayservatives stond de linkse groep We Reclaim Our Pride. Deze groep greep de Pride als kans aan om actie te voeren voor internationale solidariteit, ruimhartige opvang van vluchtelingen, tegen etnischs profileren, tegen commercialisering en homonationalisme. De aanwezigheid van de Gayservatives leidde bij hen tot luid verbaal verzet en opstootjes. De groep “We reclaim our pride” wordt daarbij neergezet als agressor.

De Gayservatives spelen de vermoorde onschuld. Van Mil doet huilie huilie, zou zijn held van de PVV zeggen. Maar de Gayservatives zijn en waren doelbewust aan het provoceren. Demonstreren in een roze overall door Lennard van Mil was geen gimmick, maar een provocatie naar ‘reclaim our pride’: in een eerder interview met het AD: ‘Keihard aanpakken, dat is het enige dat helpt.’ Hoe dat moet, wist hij ook: bespot ze. ‘Trek ze een roze overall aan en laat ze onkruid wieden.’

De Gayservatives is een zeer rechtse groepering die tegen buitenlanders is, tegen diversiteit is, en immigranten en vluchtelingen de schuld geeft van homogeweld. Je zou je natuurlijk af kunnen vragen wat een groep, die anderen van hun vrijheid willen beroven, eigenlijk zoekt op een inclusief evenement als Pride Walk. Waren ze op de verkeerde bijeenkomst? Of proberen ze die te kapen?

Wij waren dan ook ongelofelijk verbaasd toen deze groep vóór de start van de Walk vanaf het podium positief werd uitgelicht door de organisatie. Nog vreemder vonden wij het dat de Gayservatives voorop in de Pride Walk mochten lopen, terwijl de afspraak was dat de roze ouderen voorop zouden gaan. Er werd niet ingegrepen.

Wij, PvdA-leden, hebben sympathie voor veel van wat ‘we reclaim our pride’ agendeert. Hun aanpak is niet onze stijl. Daarnaast vielen zij veel verschillende partijen verbaal aan, zoals de politie-agenten die meededen als roze in blauw en de sponsor van de Pride Walk KPN. Wat ons betreft is er niets mis met KPN als sponsor, hun inzet voor diversiteit verdient een pluim in plaats van uitjouwen.

Wat ons betreft is iedereen welkom bij de Pride Walk, zolang je die boodschap steunt. Anders ben je in feite een tegendemonstratie aan het voeren. Daar hoort de organisatie van dit evenement scherp op te zijn.

Alle spanningen en ongeregeldheden hadden voorkomen kunnen worden wanneer de pride organisatie zich beter had vergewist van de ware achtergronden van de Gayservatives, niet zo naïef geweest door ze zo’n prominente plek te geven bij de opening en in te grijpen toen ze de kop positie van de stoet kaapten en de roze ouderen wegduwden. Hun opvattingen staan lijnrecht tegenover de boodschap van de Pride Walk.

Geef een reactie

Laatste reacties (146)