6.734
99

Schrijver en arts

Thijs Feuth (Nijmegen, 1981) is schrijver en arts en marathonloper. Hij studeerde geneeskunde in Amsterdam, promoveerde in Utrecht en werkt als arts in Finland. Zijn debuutroman Zwarte ogen verscheen in oktober 2015 bij De Arbeiderspers. In juni 2017 verscheen het boek 'Achter de rug van God - een vreemdeling in Lapland'.

Gebruikswaarschuwing bij Vrij Links

De fout die Vrij Links maakt, is haar definitie van vrijheid opleggen aan anderen

Vrij Links-oprichter Eddy Terstall. cc-foto: Kennisland.

Er bestaat geen term die zich zo gewillig laat misbruiken als de term vrijheid, en dat komt omdat het woord een contradictio in terminis is.
Vrijheid laat zich misschien het best illustreren in een restaurant, waar je in vrijheid een keuze maakt tussen de gerechten. Als je voor gerookte zalm kiest, sluit je de biefstuk uit.

Vrijheid is de mogelijkheid om zonder drang of dwang keuzes te mogen en te kunnen maken, en een keuze maken impliceert dat je andere mogelijkheden uitsluit. Vrijheid is dus het vrijelijk beperken van je eigen vrijheid, terwijl het beperken van andermans vrijheid juist het tegenovergestelde van vrijheid is. Vrijheid is dus een subjectief begrip, en als we ons dat niet realiseren, bestaat het gevaar dat we onvrijheid nastreven in naam van de vrijheid en ja, zelfs in de heilige overtuiging dat het ons om vrijheid is te doen.

Geloof is, net als alle keuzes die we in het leven maken, een gerookte zalm. Wie de keuze vooraf al heeft gemaakt, boeit het helemaal niet welke andere gerechten op de menukaart staan, zolang er maar gerookte zalm wordt geserveerd. Zalm is zogezegd het neusje van de zalm. Uit liefde voor de zalm, zal de zalmeter zijn kinderen iedere dag zalm voeren. De biefstukman zal dat met lede ogen toezien, omdat de zalm hem doet denken aan visrestaurants waar geen behoorlijk stuk vlees te krijgen is.

De fout die Vrij Links maakt, is haar definitie van vrijheid opleggen aan anderen. Vrij Linksers denken dat vrijheid betekent dat mensen geen keuze maken, omdat iedere keuze immers de vrijheid tenietdoet. Vrij Links stopt mensen dus een menukaart toe, maar verbiedt hen te eten.

Vrijheid laat zich niet meten in zalmen of biefstukken. Vrijheid is eigenlijk niet eens echt te meten, want vrijheid is een gevoel, en is heel subjectief. Haar symbolen strooien ons roet in de ogen. Vrijheid is bovendien een waarde die op gespannen voet met normen staat. Wie zijn gedachtengoed als ‘vrijheid’ aanprijst, verdient vanzelfsprekend onze achterdocht.


Laatste publicatie van ThijsFeuth

  • Kafka is dood

    Roman

    Augustus 2020


Geef een reactie

Laatste reacties (99)