23.449
239

Socioloog

Merijn Oudenampsen (1979, Amsterdam) is socioloog en politicoloog. Sinds januari 2011 doet hij als promovendus onderzoek naar populisme en culturele studies bij de Universiteit van Tilburg. Hij was gastredacteur van de 20e editie van het tijdschrift Open, de Populistische Verbeelding. Hij schrijft regelmatig voor boeken, bladen en tijdschriften, over stadsontwikkeling, kunst, politiek, filosofie en wat dies al niet meer zij.

Geef niet toe aan terreur

Annabel Nanninga en Geert Wilders geven de terroristen precies wat ze willen

De gruwelijke aanval op het Franse satirische blad Charlie Hebdo zal tot een radicalisering van de posities leiden in het islamdebat. En dat is natuurlijk precies de intentie van dit type terroristische aanslagen: het creëren van een beschavingsconflict waarin het westen en de islam als twee monolithische blokken tegenover elkaar komen te staan. Zodat de terroristen zich als de frontlinie van de gehele islamitische wereld kunnen opstellen en meer zieltjes kunnen winnen voor hun heilige oorlog.

En er zijn er die de terroristen precies geven waar ze op uit zijn. “En nu is het oorlog”, schrijft Annabel Nanninga, adjunct hoofdredacteur van het conservatieve internettijdschrift Jalta. Eenzelfde oorlogsverklaring werd door Geert Wilders getwitterd. Het is precies de dynamiek waar de terroristen op uit zijn. Want bij Nannina gaat het niet enkel om de bestrijding van intolerantie en terreur. Nee, voor Nanninga is de islam als geheel schuldig:

“Het is de schuld van de islam. Kom mij niet aan met de miljoenen vredelievende moslims in Europa, het kan me geen reet schelen dat er ook aardige mensen bij die club horen, het is mooi geweest. We hadden het monster hier geen thuis moeten bieden. En ja, dat is lullig voor mensen die geen bloed aan hun handen hebben maar jongens, jullie geloof probeert te slopen waar het vrije westen voor staat en dat gaat niet lukken. Hoe veel moedige redacteuren en columnisten jullie ook afslachten. Nu is het oorlog. Wat mij betreft voeren wij, beschaafde mensen, die oorlog zonder bloedige aanslagen.”

En het is niet enkel de schuld van de islam, de islam als zodanig is de vijand in de oorlog die Nanninga voor ogen heeft:

“Het is oorlog. En we moeten en kunnen winnen. Maar niet zolang we verdeeld zijn, zolang we appeasers en apologeten in ons midden hebben. De islam is als een schrandere hond die van het ene baasje wel, en van het andere niet op de bank mag, en dat gretig uitspeelt. Dat moet stoppen. Wij kunnen dit alleen winnen als we nu, eensgezind erkennen dat het oorlog is en dat de islam de vijand is.”

Dit is precies het type conflict waar de terroristen naar streven. Het zijn tenslotte randgroeperingen binnen de islam, een minuscule minderheid in een wereldreligie van een miljard aanhangers. De jihadisten zijn uit op een conflict waarin de gehele islamitische wereld tegenover de gehele westerse wereld gepositioneerd wordt. Laten we de terroristen het niet naar de zin maken en de hoofden koel houden.


Laatste publicatie van MerijnOudenampsen

  • boek merijn

    De conservatieve revolte

    Een ideeëngeschiedenis van de Fortuyn-opstand

    2018


Geef een reactie

Laatste reacties (239)