11.053
210

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Geef toe: het vluchtelingenprobleem is onoplosbaar

Het volk, in duizend vrezen, krijgt praatjes voor de vaak

Vroeger stond in het nog niet gebombardeerde Rotterdam een oud huisje met de naam ‘In Duysent Vreesen’. De legende wilde dat de bewoner aan het begin van de tachtigjarige oorlog de deurpost zou hebben ingesmeerd met geitenbloed. Hij misleidde daarmee plunderende, moordende en verkrachtende Spaanse soldaten. Er waren kennelijk al anderen langs geweest. Zo is het menig hedendaags burger ook te moede. ‘s-Avonds gaan buiten de lantaarns aan en lijkt het geborgen achter de gordijnen, maar in feite bewoon je een belegerde veste. Van alle kanten stormen de asielzoekers op Europa aan. Voor je het weet heeft men de sporthal op de hoek verhuurd om ze op te vangen.

Glossy reisbrochures
Vandaag geven de media opnieuw voedsel aan die angst. Het Algemeen Dagblad heeft gehoord dat een of ander functionaris van de Europese dienst voor grensbewaking Frontex een papier heeft gevonden met daarop de voordelen van het asiel in een Noord-Europees land. Ook het onze figureert op deze lijst, die mooie beloftes bevat: je krijgt een huis en gratis geld om de inhoud maar eens samen te vatten in de taal van de reaguurders.

Inmiddels heeft men het al over glossy reisbrochures die door mensensmokkelaars in Syrië worden verspreid om passagiers te werven voor hun wrakke schuiten. Dat komt ervan als je hier allerlei vreemd volk onderbrengt in vijfsterrenhotels waar ze hun was kunnen doen in apparaten van Miele. “Het moet niet gekker worden”, zou een zekere staatsman zeggen. Zie je wel dat we die asielzoekers of liever gezegd gelukzoekers veel te veel in de watten leggen.

Wat treft is de godsonvoorstelbare naïviteit van de mensen in het land, het volledige gebrek aan voorstellingsvermogen, het totale ontbreken van realiteitsbesef.

Chaos, oorlog en armoede
De feiten: Europa is een eiland van vrede en welvaart in een zee van chaos, oorlog en armoede. In het Midden-Oosten en Noord-Afrika nemen geweld en wetteloosheid toe, niet in het minst door gedurige westerse interventies die op zijn best alleen maar schade aanrichten, maar meestal ook nog volstrekt contraproductief zijn. Zie Irak. Zie Libië. Zie het volstrekte onvermogen van westerse diplomaten om zowel Israël als de Palestijnen tot rede te brengen. Zie de proxy wars die onze trouwe bondgenoot Saoedi Arabië voert tegen onze nieuwe bondgenoot Iran in het kader van het eeuwige conflict tussen Soennieten en Sjiïeten. Zie de failed en half failed states in Afrika, waar Somalië al decennia in een toestand van anarchie verkeert en Eritrea is verworden tot de ergste dictatuur op Noord-Korea na. Is het verbazingwekkend als dan hele volksmassa’s op drift raken om aan te kloppen bij de poorten naar ons eiland van vrede en welvaart?

IJzeren gordijn
Er is wel degelijk een manier om ze tegen te houden. Allemaal en als we snel zijn kunnen we de laatste nog levende deskundigen op dit gebied nog inschakelen om hun know how met ons te delen: de bewakers en architecten van het ijzeren gordijn dat tot 1989 het oostblok afschermde. Muren, prikkeldraadversperringen en automatische schietinstallaties zijn de enige middelen om de zogenaamde gelukzoekers aan de verkeerde kant van de grens te houden. Het Hongarije van de half fascistische Fidesz-partij geeft met dat hek aan de Servische grens een milde voorproef van hoe dat moet.

Met mijnen en snelle wachtschepen valt de zeegrens te beveiligen. Vluchtelingen moeten weten dat hun hulkjes zonder meer de grond in worden geboord. Uiteraard is daarnaast een zeer rigoureuze identiteitscontrole binnen Europa noodzakelijk, waarbij etnische profilering door politie, justitie en douane-autoriteiten een vanzelfsprekendheid is. Zonder het plaatsen van slagbomen bij de grenzen van de lidstaten zal het niet gaan. Identiteitscontroles bij de uitgangen van elk  trein- en busstation en op de weg bij de afslagen naar de steden completeren het geheel.

Het is de vraag of EU-burgers zelf wel in zo’n samenleving willen wonen. Ook brengt zo’n benadering andere risico’s met zich mee. Het is zeer voorstelbaar dat de rest van de wereld een dergelijk Europa vijandig zal bejegenen. Een beetje zoals destijds het Zuid-Afrika van de apartheid. Of Myanmar. Of Noord-Korea. Dat is vast niet goed voor onze welvaart.

Kastanjes
In werkelijkheid gebeurt iets anders. De noordelijke EU-landen, de geldschieters, de stutten en de steunen van de euro, zadelen het zuiden op met de problemen. Spanje, Italië en Griekenland mogen de kastanjes uit het vuur halen, streng op de vingers gekeken door types als Rutte, Merkel of dat mannetje uit Finland. Het zijn daarnaast  landen die zich strenge en contraproductieve ‘herstelprogramma’s’ moeten laten welgevallen. Dat is om het zachtjes te zeggen niet motiverend om de vluchtelingen – eenmaal aangekomen op Lampedusa of Lesbos  een doorreispapier naar de vermeende  vleespotten van Noord-Europa te onthouden.

Wal van strenge taal
Dat zijn de feiten. Dat is de werkelijkheid. De rest bestaat uit leugens en misleiding. Politici grijpen dat verhaal over de wervingsfolder aan om tv-praatjes vol onverbiddelijkheid te houden met daarin de term ‘aanzuigende werking’. Een Deense minister stelt nu al voor de opvang van asielzoekers met der helft te ‘versoberen’ zoals dat dan heet. Er wordt een wal van strenge taal opgetrokken om de angstige vinexburger en de geschrokken hypotheekrenteaftrekker een vals gevoel van veiligheid te geven. De politiek zit op het vinkentouw. De minister is diligent. Wij zijn gekke Henkie niet. Het is hier geen paradijs. Wij moeten de mensensmokkelaars kei- en keihard aanpakken. Voor gelukzoekers geen plaats!


Van alle smoezen en hersenschimmen waarmee de politiek onze steun probeert te behouden, is het verhaal van opvang in de regio misschien het walgelijkst. Waar dan? Wie zal dat betalen? Hoeveel miljarden zal Europa investeren om die opvang te realiseren? Welke landen zullen hoeveel soldaten leveren om al die Srebrenica’s in de regio te beschermen, maar dan echt? Hoeveel?

Er zijn in de hele geschiedenis van de mensheid nog nooit zulke grote mensenmassa’s op drift geweest, behalve misschien in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog. Deze mensen zijn  op zoek naar veiligheid en een behoorlijk bestaan. Daarom komen ze hierheen.

Er valt niets tegen te doen tenzij we bereid zijn onze vrijheid en onze manier van leven in te leveren om ons te verschansen in een totalitair bestuurd fort, tenzij we alles op willen geven, wat het leven de moeite waard maakt, onze welvaart incluis, om te kiezen voor de totale controlestaat.


Wat is dan Uw oplossing, mijnheer van der Horst? Ik weet het ook niet maar ik ben tenminste eerlijk genoeg om dat toe te geven. U en ik, wij allemaal staan met verbijstering te kijken naar het drama dat zich rond onze landen ontrolt. Aan de grond genageld en verstijfd van schrik. Spierballentaal zal ons niet redden.Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (210)