693
19

live bij De Gids FM op Radio 1

Geen nieuwe kantoorpanden meer bouwen!

SP-Kamerlid Paulus Jansen roept op tot gedeeltelijke bouwstop van nieuwe kantoorpanden

In Nederland staat bijna 7 miljoen vierkante meter kantoor leeg. Toch worden er nog steeds nieuwe panden gebouwd door projectontwikkelaars. Daar moet een einde aan komen, vindt de SP. Maar de projectontwikkelaars bouwen gewoon door.

Luister en kijk donderdag om 11:45 uur live naar het Joop-Debat bij De Gids FM, het dagelijkse magazine van de VARA op Radio 1. Reacties op dit onderwerp kunnen aan de orde komen in de discussie.

Aan de bouw van nieuwe panden is meer te verdienen dan aan het renoveren van leegstaande panden, stelt Paulus Jansen van de SP. Zijn partij roept op tot een (gedeeltelijke) bouwstop.
De lege panden zijn namelijk niet duurzaam, slecht onderhouden en verrommelen Nederland. Die oude panden zouden opgeknapt moeten worden.
Jan Fokkema van NEPROM, de branchevereniging van projectontwikkelaars, is het niet eens met Jansen. Nieuwe panden voldoen beter aan onze behoeften, zegt Fokkema.
Volgens DNB kunnen de leegstaande kantoorpanden bovendien leiden tot een derde financiële crisis. De panden zijn te hoog gewaardeerd in de belegginsportefeuilles van banken en pensioenfondsen. Als blijkt dat de panden dat geld helemaal niet waard zijn, kan dat leiden tot het doorprikken van de vastgoedbubble, met alle financiële gevolgen van dien.
Volgens Paulus Jansen moeten de panden verplicht afgewaardeerd worden. Fokkema erkent dat er een probleem is, maar noemt de waarschuwing van DNB ‘paniekzaaierij.’

Geef een reactie

Laatste reacties (19)