6.470
32

Politicoloog, publicist

Ik ben politiek filosoof en was onder meer columnist voor Metro en BNR en redacteur voor RTL Late Night.
Sinds 2014 ben ik eigenaar van Slow Politics, het adviesbureau voor bestuur en democratie.
De mode verlangt dat ik mijzelf ‘aanjager’, ‘verbinder’ en ‘trekker’ noem — en dat ben ik ook zeker. Maar mijn kracht ligt in het verdiepen van de dagelijkse ervaring van professionals in de publieke zaak. Hun praktijk is inspiratie voor mijn werk, bewustwording van politieke dilemma’s de brandstof voor het proces, en kwaliteit altijd het ultieme doel. Momenteel werk ik samen met RTL, VNG, Twynstra Gudde en BNR.

GeenStijl en Joop, beste vriendjes

Een wapenstilstand op zijn tijd is geen gek idee

Bij gebrek aan serieus tegengeluid in de Tweede Kamer kan je beter op het internet afstemmen voor stevige politieke opinies. Grote kans dat je dan tegen een polemiek tussen GeenStijl en Joop aanloopt.

RoarDeze blogs haten elkaar zo’n beetje: GeenStijl vindt Joop een VARA-propagandamachine van Gutmenschen en Joop huivert van het hardrechtse postfortuynisme van GeenStijl.

Ook rond de mislukte benoeming van Guido van Woerkom als Ombudsman trokken zij hun bekende ideologische strepen in het zand. De slip of the tongue van Van Woerkom over Marokkaanse taxichauffeurs werd door Joop breed uitgemeten en GeenStijl sprak vervolgens van linkse politburomethodes waarmee Van Woerkom’s kandidatuur verdacht werd gemaakt.

De grap is alleen dat beide kampen het over de kern van de zaak gewoon eens zijn: de volstrekt ongeloofwaardige benoemingen van bestuurlijke topfunctionarissen. Het bekokstoof van politici om zetbazen op sleutelposities te krijgen is hen beiden een doorn in het oog.

Zouden veel burgers nou nog lid van een politieke partij zijn en politici afkomstig uit alle lagen van de bevolking, dan was die politieke benoemingscarrousel nog niet zo een probleem. Maar juist vanwege de uitgeholde legitimiteit van politieke partijen en hun toenemende opportunisme en machtsdenken is de Haagse stoelendans verworden tot een nepotistisch onderonsje.

Dus hoe haaks de morele kaders van GeenStijl en Joop ook op elkaar mogen staan en hoe prikkelend hun gekissebis ook zijn, een wapenstilstand op zijn tijd is geen gek idee. Uiteindelijk willen beiden hetzelfde: een grondige update van politieke benoemingen.

cc-foto: xan latta


Laatste publicatie van Gerard Drosterij

  • De zucht naar goed bestuur in de stad

    (redactie, met Frank Hendriks)

    2012


Geef een reactie

Laatste reacties (32)