6.134
87

eindredacteur Joop

Francisco van Jole is journalist en eindredacteur van Joop.
Verder is hij politiek commentator bij De Nieuws BV en presentator van Draad, een politieke talkshow in Arminius te Rotterdam.

Geert, doe er wat aan!

Waarom ik wil dat Wilders niet te ver wegzakt in de peilingen

De laatste weken zie ik de peilingen voor de Kamerverkiezingen met enige bezorgdheid aan. Het zijn natuurlijk maar peilingen maar toch: in iedere peiling zakt de partij van Geert Wilders gestaag weg. En dat is verontrustend.

De neergang is begonnen in november, toevallig nèt toen Joop.nl van start ging, en blijft maar doorzetten. De grote dreun kwam toen Job Cohen lijsttrekker werd van de PvdA. De PVV dook meteen als een U-boot in het zicht van de geallieerden. O nee, je mag natuurlijk  bij de PVV nóóit vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog maken. Wilders en zijn legertje apologeten hebben immers iedere criticus in de rol van hoteleigenaar Basil Fawlty gedrongen: ‘Don’t mention the war’. Ik zal het niet meer doen. Ook zonder Tweede Wereldoorlog is Wilders al fout genoeg.
Wie drie maanden geleden zei dat Job Cohen de PVV stemmen zou kosten, werd ronduit voor gek verklaard. Niemand zei het dan ook. Het was een onbestaanbare gedachte. Andersom kon natuurlijk wel. Jarenlang werd ons door het commentatorengilde voorgehouden dat de PvdA ideologisch moest opschuiven richting Wilders. Anders zou het nooit meer goed komen met de partij. ‘Wilders heeft een punt’, zeiden ze in koor. Een punt, de favoriete uitdrukking van iemand die denkt het gelijk aan zijn kant te hebben maar dat niet ronduit durft te zeggen. Maar zie: het tegenovergestelde blijkt waar. Cohen, de meest uitgesproken antipode van het PVV-denken, wordt kandidaat lijsttrekker van de PvdA en de partij schiet direct omhoog in de peilingen. Ga dat maar eens uitleggen.
Net als in 2002 slaat Nederland weer om als een blad aan een boom. Toen werd dat geweten aan ‘onvrede over de multiculturele samenleving’, nu lijkt het juist de onvrede over die onvrede te zijn die de doorslag geeft. Wat zal het in 2014 zijn? De onvrede over de onvrede over de onvrede? Of zijn we tegen die tijd gewoon álles zat?
Een van de oorzaken voor de stijging van de PvdA is dat het overgrote deel van de Nederlanders één ding niet wil en dat is dat Wilders in de regering komt. Een stem op Cohen is daar de beste garantie voor, redeneren ze. Hoe groter de PvdA, hoe kleiner de mogelijkheid dat het CDA onder rasopportunist Balkenende een coalitie vormt met VVD en PVV. Dus stemmen ze op Cohen die daardoor misschien wel premier wordt.
Voor mij is het de grap van de eeuw: Wilders die Cohen het premierschap bezorgt. De notie kwam voor het eerst bij me op toen ik een slok koffie nam en ik kon gelijk m’n beeldscherm schoonmaken.
Maar nu zakt Wilders dus weg. Iedere week gaat er wel een zetel af. Met nog zeven weken te gaan zou hij zo maar op zijn huidige aantal van negen Kamerzetels uit kunnen komen. Of nog lager. Wilders verliest, kun je het je voorstellen? Nee, natuurlijk niet. Maar toch bestaat de mogelijkheid want een deel van het PVV-electoraat kan ook strategisch redeneren: Zij willen juist koste wat kost voorkomen dat Cohen premier wordt of in de regering komt. Dus vluchten ze naar de VVD. Een stem op Balkenende is niet veilig genoeg want dat kan ook leiden tot een kabinet met PvdA. Hoe groter de PVV hoe groter die kans zelfs. Want Balkenende wil misschien wel een coalitie met de PVV maar waarschijnlijk niet als de partij van Wilders groter is dan de VVD.
Wilders zelf speelt dan nog eens een onverwacht grote rol bij de neergang van zijn partij. Maandenlang maakte hij ons wijs dat hij zorgvuldig mensen aan het uitzoeken en screenen was. Dat hij er persoonlijk op toe zag dat al die mensen getraind werden. Hij was er zo druk mee dat het wel leek of het een lijst van louter Nobelprijswinnaars zouden worden. Maar helaas. De nieuwe lijst was nog geen 24 uur oud of de stupide schandalen lagen al voor het oprapen. Een wapengek die iedere jood met kritiek op Israël uit de gemeenschap wil stoten (wie had het ook alweer over vrijheid van meningsuiting?), een vrouw die zich uitgeeft voor wetenschapper en ook nog eens de omstreden theorie van verdrongen herinneringen aanhangt waardoor honderden onschuldig achter de tralies zijn beland wegens ‘seksueel misbruik’.
Kortom: Uit de miljoenen aanhangers waar Wilders prat op gaat kan hij niet eens een lijstje van twintig betrouwbare namen samenstellen. Op, ik noem maar wat, de Antillen doen ze dat beter. Voeg daarbij het kermisachtige gedraai rond de collegevorming in Almere en Den Haag. Daarbij zette Wilders hoogstpersoonlijk zijn sterkste punt ‘ik sluit geen compromissen’ bij het grof vuil zonder er ook maar iets voor terug te krijgen. Dat is geen compromis, dat is een overgave. Of gewoonweg politiek onbenul.
Hoe Wilders het tij wil keren is onduidelijk. In mijn meest fantasierijke momenten bedenk ik dat er misschien achter de PVV-schermen aan een Jules Croiset-scenario gewerkt. Dat er net voor de verkiezingen iets ergs in scène wordt gezet waardoor zijn makkelijk verontwaardigde aanhang alsnog massaal op hem stemt. Soms, als ik slecht getafeld heb en rusteloos in bed lig denk ik daar wel eens aan. Het zou een soort democratische coup zijn want die zetels krijg je na ontdekking van het toneelspel natuurlijk niet meer terug. Gestemd is gestemd. Sinds ik weet dat partijprominent De Roon als twintigjarige voorstander was van een staatsgreep in Nederland, acht ik het scenario minder onwaarschijnlijk.
Natuurlijk beschikt Wilders niet over de juiste mensen om die klus te klaren, dat bewijst zijn Dad’s Army-achtige kandidatenlijst. Maar misschien dat zijn Israëlische vrienden hem te hulp willen schieten. Die zijn immers ervaren in dat soort illegale acties op buitenlands grondgebied.
Nee, dat gaat natuurlijk niet gebeuren. Wilders zet de komende weken gewoon z’n glijvlucht richting exit voort. Dan valt de dreiging van de PVV weg en stemmen er op 9 juni toch wat minder mensen op Cohen, toch wat meer op Balkenende en dan… ik moet er niet aan denken.
Geert, doe er wat aan!

Geef een reactie

Laatste reacties (87)