8.812
139

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Geert is erg maar zijn kiezers zijn net zo erg

Sie wollen den totalen Geert

EénVandaag liet het uitzoeken en de conclusie was zonneklaar: Wilders heeft nog steeds de grote meerderheid van zijn kiezers achter zich. Zij steunen hem ook na zijn Goebbelsmomentje in café De Tijd, toen hij vroeg: “Wollen Sie minder Marokkanen”. Deze cijfers werden afgelopen zondag door Maurice de Hond bevestigd.

Er wordt nogal vergoelijkend gedaan over mensen die op Wilders stemmen. Zij zouden daarmee een signaal af willen geven aan de gevestigde politiek, die niet meer (genoeg) naar de burgers “luistert”. Zij zouden grote maatschappelijke problemen op de agenda willen plaatsen waar andere politieke partijen het liefst aan voorbijgaan. Zij zouden hun woede tot uitdrukking willen brengen over de verwaarlozing van de buitenruimte en de in hun ogen toenemende onveiligheid. Zij zouden tenslotte een nar naar de Tweede Kamer willen sturen die gedurig met zijn belletjes rinkelt en roept: “De Keizer heeft geen kleren aan”. 

De afgelopen jaren is Geert Wilders erin geslaagd een stevig electoraat om zich heen te vergaren. Al die tijd bleef zijn PVV een eenmanspartij: één lid, één leider, één standpunt. PVV-kamerleden die daarvan durfden af te wijken, kwamen in de politieke woestijn terecht. Al hun pogingen om een alternatief voor Wilders in het leven te roepen, mislukten jammerlijk. De kiezers bleven Geert trouw. 

Het is al eens eerder opgemerkt, bijvoorbeeld door de verstandige commentator Peter Breedveld, maar het moet er toch nog maar eens uit: de grote meerderheid van de PVV-kiezers kan het geen bal schelen dat hun partij volgens het leidersbeginsel is georganiseerd, dat zij hoogstens donateur kunnen worden tenzij Geert hen met zijn grote vinger zelf aanwijst zodat zij opgetrokken worden tot de hoger sferen van het Binnenhof of het Europees Parlement.  Zij zijn daar blij mee omdat zij geloven dat Geert Wilders door zijn mystieke band met de gewone mensen de wil van het volk tot uitdrukking brengt. Oog in oog met zoveel genialiteit kun je slechts volgen. 

De gemiddelde PVV-kiezer heeft daarnaast een bloedhekel aan buitenlanders. Dat herkent hij in Geert. Geert wijst met diezelfde grote vinger van hem de daders aan, de verantwoordelijken voor de misstanden in de maatschappij. Ze zouden, húp, één, twéé, drie naar huis moeten, die buitenlanders, denkt de PVV-stemmer al jaren. Dáárom en alleen dáárom steunde hij eerst Pim en nu Geert. Geert zegt immers waar het op staat. Zelf is de PVV-stemmer daarvoor te laf. Daarom benadrukt hij bij de zeldzame gelegenheden dat hem een microfoon onder de neus wordt geduwd, dat hij geen racist is en dat de democratie hem aan het hart gebakken is maar dat het tijd werd om een daad te stellen. Of om Geert een laatste kans te geven. Of om het arrogante college een lesje te leren. 

Allemaal flauwekul en praatjes voor de vaak. De gemiddelde PVV-kiezer stemt op Geert Wilders om wie hij is, om wat hij zegt en om wat hij denkt. Ze hebben lak aan democratie. Ze willen een leider die de straten zuivert van vreemd volk. 

Anders liepen ze wel van Wilders weg maar dat doen ze niet. Zij blijven hem onveranderlijk trouw. Sie wollen den totalen Geert. Juist nu.

Daarom zijn die kiezers een betere reden om de PVV te isoleren dan het optreden van Geert Wilders zélf.  

Beluister dit opiniestuk hier 

Meer opinies over de PVV-kiezer: Groepsdieren door Roos Vonk; PVV-kiezer is principieel en denkt complex door Menno van der Veen


Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (139)