991
4

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Geld maakt gelukkig

Economen hebben gelijk: geld maakt gelukkig. Naarmate je meer hebt voel je je gelukkiger

Een gezin in Bangladesh dat elke dag maar weer moet zien of er genoeg te eten is en of ze het schooluniform voor hun kinderen kunnen bekostigen, wordt gelukkiger als ze meer geld te besteden heeft.

Economen hebben ook gekeken naar waar het hoogtepunt ligt voor wat je moet verdienen om zo gelukkig mogelijk te zijn. Interessant! In Nederland zijn we gemiddeld over het hoogtepunt heen. Veel gelukkiger zullen we door meer geld niet worden. Eerder wat ongelukkiger.

Voor het onderzoek werd gekeken naar het gemiddeld jaarinkomen per hoofd van de bevolking. Dat werd vergeleken met onderzoeken naar het geluksgevoel in een land. Ook daar ging het om gemiddelden. Er was een duidelijk verschil (12%) in geluk en tevredenheid tussen landen met een gemiddeld jaarlijks hoofdelijk inkomen van 4000 euro ten opzichte van 12.000 euro. Je zou dus denken: daar ligt nog een mooie uitdaging voor ontwikkelingssamenwerking. Maar tja, dat hebben we zo’n beetje ontmanteld en vervangen door noodhulp en militaire bijstand.

Maar nu naar Nederland: zoals bekend één van de gelukkigste landen te wereld met het grootst aantal kankeraars binnen de grenzen. Voor ons land is 24.500 euro per jaar per hoofd van de bevolking voor wat betreft geluk het absolute hoogtepunt. Meer dan dat maakt volgens de onderzoekers niet gelukkiger. Volgens de onderzoekers zelfs eerder ongelukkiger, want als dat bereikt is dan gaan de verschillen tellen. “Goh, hebben Jan en Annie zóóó veel te besteden?” Dat veroorzaakt ontevredenheid en dat moeten we dus niet hebben.

Het probleem is nu dat het om gemiddelden gaat en dat als je zou willen dat iedereen gelukkig wordt, je meer aandacht moet besteden aan gelijke verdeling. Tja, dat is natuurlijk een moeilijk punt in bonusland. Als ik mijn AOW en mijn pensioen bij elkaar optel haal ik dat nooit. Ik zal dus bij moeten klussen om gelukkig te blijven.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag:
Seks: waar hebben we spijt van

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (4)