689
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Gelovigen gelukkiger in de liefde

Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over geloof in/en de liefde

Liefde, daar gaat het toch om? Nou ja, dat kan natuurlijk verschillen. Er zijn ook mensen die denken dat het om geld gaat, maar daar ging het in het onderzoek naar wie het meest tevreden zijn met hun liefdesleven in ieder geval niet om. Het schijnt dat mensen die naar de kerk gaan het meest tevreden in de liefde zijn.

Het is een Portugees onderzoek en omdat de namen van de onderzoekers zo mooi zijn noem ik ze maar even: Félix Neto en Maria da Conceição Pinto van de Universidade do Porto in Portugal. Nu schijnt er zoiets te bestaan als de Satisfaction With Love Life Scale (SWLLS). Je hebt ook een schaal voor het uitdrukken van de tevredenheid met het leven (SWLS). Maar in dit geval gaat het om de schaal voor tevredenheid met het liefdesleven. En dan is er ook nog een schaal voor de tevredenheid met het seksleven (SWSLS).

Ik geef onmiddellijk toe dat ik gedurende mijn leven wantrouwen heb ontwikkeld ten aanzien van afkortingen. Het mystificeert en als er iets gemystificeerd wordt moet daar een reden voor zijn. Stelt zo’n schaal misschien niet zoveel voor en ga je met een afkorting lastige vragen uit de weg?

Mensen moeten de liefde wel belangrijk vinden om de kwaliteit van hun liefdesleven wel of niet belangrijk te vinden. Er zal dus altijd een grote storende factor in zo’n onderzoek zitten. Zullen mensen die veel belang aan de liefde hechten daarom niet ook veel tevredener zijn over de kwaliteit van de liefde?

1284 volwassen Portugese mannen en vrouwen beantwoordden de vragen van de SWLLS. Uit de analyse bleek dat jong volwassenen (18 tot 30) over de liefde even tevreden waren als wat oudere volwassenen (31 tot 59), maar dat de mensen boven de 60 minder tevreden met hun liefdesleven waren. Erop uitgekeken? Wat jammer dan, want als je naar de West-Europese cultuur kijkt is de liefde zo’n beetje het belangrijkste culturele concept. Elke film gaat erover, in elke roman wordt erover geschreven en elk liedje getuigt ervan. Dat begint al als je drie jaar oud bent en voor de tv gezet wordt om het verzamelde werk van Disney door moet werken teneinde voorbereid te worden op de rolmodellen die bij het liefdesleven behoren.

Kerkgangers scoorden het beste op het gebied van de tevredenheid met de liefde. Maar wat zegt me dat? Portugezen zijn katholiek en die geloven nu eenmaal in de verlossing van het lijden door middel van de liefde. Ook getrouwde mensen in Portugal waren tevreden over hun liefdesleven, vooral degenen die net verliefd waren geworden. Vraag een vrijgezel hoe het met zijn liefdesleven is gesteld en wat mag je verwachten? Open deur dus. Waarom verbazen de antwoorden me niet echt? Ik vraag me af waarom Neto en Pinto niet ook de SWLS deden en vervolgens tevredenheid over seks en liefde naast elkaar legden. Ik wil weten of de kerkgangers tevredener over de liefde zijn ongeacht de kwaliteit van hun seksleven.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)