953
3

Hoogleraar humanitaire studies, Erasmus Universiteit

Thea Hilhorst is hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw van het International Institute of Social Studies (ISS) van de Erasmus Universiteit. Haar onderzoeksprogramma speelt zich af in fragiele staten, conflictgebieden en in landen getroffen door natuurrampen, waaronder Angola, Congo, Mozambique, Ethiopië en Afghanistan. www.disasterstudies.wur.nl

Gestrand in Addis Abeba (2)

Is de IJslandse aswolk wel een ramp?

Het laatste nieuws hier is dat er nog steeds geen nieuws is. Intussen luister ik naar de discussies op BBC World waar een aantal deskundigen de tijd vol babbelt. Is het eigenlijk wel een ramp?, vragen ze zich af.

Het is waar dat er weinig tot geen doden te betreuren zijn, maar dat is niet het enige wat een gebeurtenis tot ramp maakt. Het aantal getroffenen telt ook en dat zijn er enorm veel. De 800 geevacueerde huishoudens in Ijsland én de miljoenen gestrande reizigers. Verder bepaalt de omvang van de schade mee of er sprake is van een ramp en ook dat is evident het geval.

Binnen rampenstudies zijn er nog twee criteria om een gebeurtenis tot ramp te verklaren: de mate van ontwrichting – waar de aswolk duidelijk op scoort – en het onvermogen er mee om te gaan. Het laatste criterium is ongevoelig voor de menselijke kant van het lijden, maar denkt vanuit rampenmanagement. Dan is een ramp een gebeurtenis die de capaciteit van de autoriteiten te boven gaat. Ook daar lijkt de aswolk aan te voldoen.

De vliegveldautoriteiten zijn duidelijk niet voorbereid op een situatie die heel Europa tegelijk treft. Er liggen geen protocollen klaar die het mogelijk maken dat doorvoerpassagiers van het vliegveld af mogen. Er is nog geen sprake van een gecoordineerde poging om mensen via andere kanalen op hun bestemming te krijgen. Er is geen enkele duidelijkheid hoe de problemen straks opgelost worden als de wolk weg is getrokken. Ze weten niet eens zeker of de stof wel zo schadelijk is als aangenomen wordt! Een ramp dus.

Intussen ervaar ik hier aan den lijve een ander aspect van rampen: ze gaan gepaard met een eindeloze geruchtenstroom. Waar geen betrouwbare informatie voorhanden is, vliegen de verhalen rond. Vanmorgen was iedereen er ineens zeker van dat de grote vulkaan nu echt op barsten stond en ontstond er een race op tickets waar dan ook naar toe in de richting van Europa.

Vanmiddag ging het gerucht dat er vanavond toch een vliegtuig richting Europa vertrekt en hup, daar stonden mijn hotelgenoten klaar om naar het vliegveld te gaan. Tijd om me er aan te onttrekken. Volgens de vliegmaatschappij is de kans heel klein dat ik morgen vlieg, dus ik ga een dag de stad uit!

Dit artikel is een vervolg op Gestrand Adis Abeba

Geef een reactie

Laatste reacties (3)