366
1

Hoogleraar humanitaire studies, Erasmus Universiteit

Thea Hilhorst is hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw van het International Institute of Social Studies (ISS) van de Erasmus Universiteit. Haar onderzoeksprogramma speelt zich af in fragiele staten, conflictgebieden en in landen getroffen door natuurrampen, waaronder Angola, Congo, Mozambique, Ethiopiƫ en Afghanistan. www.disasterstudies.wur.nl

Gestrand in Addis Abeba (3)

Solidariteit bij rampen is van korte duur en wordt al snel wordt overgenomen door de gebruikelijke gang van zaken. Ook hier.

Het wordt hier in het hotel steeds gezelliger. Het aantal medeslachtoffers – van over de hele wereld – neemt met de dag toe. Omdat we op elkaar zijn aangewezen groeit de vriendschap snel.

We wisselen de laatste nieuwtjes uit, beuren elkaar op en helpen elkaar de weg vinden in Addis. De BBC laat zien dat de solidariteit ook in de rest van de wereld hoogtij viert. Een italiaanse weet een lift te krijgen vanuit Londen naar huis via twitter en noem maar op.
Er is veel geschreven over solidariteit na rampen. Verschillen vallen weg en mensen helpen elkaar. Er is hoop dat de ramp als ‘wake-up call’ gaat werken en tot verregaande sociale verandering leidt. In werkelijkheid zien we helaas dat dit soort solidariteit al snel wordt overgenomen door de gebruikelijke gang van zaken. Concurrentie neemt het over en veel mensen proberen juist hun voordeel te zoeken in een ramp. Zou het waar zijn dat de hotels rond Schiphol ineens veel duurder zijn geworden, zoals één van de vele geruchten beweert?
Onder de solidariteit hier speelt ook de keiharde concurrentie wie er straks als eerste op het vliegtuig naar huis mag. Mijn vliegmaatschappij probeert iedereen te sussen met het bericht dat zij straks als eerste aan de beurt zijn. Er is mij verzekerd dat ik bij de eersten zal horen omdat ik al sinds donderdag vastzit. Met hetzelfde gemak krijgen vers-gestranden de verzekering dat zij als eerste gaan omdat het vliegtuig van gisteren eigenlijk nog zou moeten vertrekken. Tegelijk sijpelt de informatie door dat eerst alle business-class passagiers mogen vertrekken gevolgd door diegenen die een hoge status hebben van de airmiles. Dat zou betekenen dat ik achteraan moet sluiten. Ondertussen gaat iedereen – ik ook – zo vaak mogelijk langs bij de kantoren van de KLM en Ethiopian Airlines. Wie weet lukt het om vrienden te worden met de almachtige mensen die over de wachtlijsten gaan en krijg ik straks inderdaad als eerste het telefoontje dat ik me op het vliegveld mag melden. 

Lees ook Gestrand in Addis Abeba (2)

Geef een reactie

Laatste reactie