399
5

Hoogleraar humanitaire studies, Erasmus Universiteit

Thea Hilhorst is hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw van het International Institute of Social Studies (ISS) van de Erasmus Universiteit. Haar onderzoeksprogramma speelt zich af in fragiele staten, conflictgebieden en in landen getroffen door natuurrampen, waaronder Angola, Congo, Mozambique, Ethiopië en Afghanistan. www.disasterstudies.wur.nl

Gestrand in Addis Abeba (slot)

Terwijl er nog miljoenen mensen wachten, is voor mij de ramp voorbij.

Ongelooflijk, ik ben ineens thuis! Vannacht om half twaalf een telefoontje: “er gaat om 2 uur een KLM vlucht naar Amsterdam”. Op het vliegveld aangekomen bleek dat het vliegtuig nog lang niet vol zat. Het grondpersoneel vertelde dat KLM de kist nodig had die daar al sinds donderdag stond.

Er mochten uiteraard wel passagiers mee, maar alleen degenen met eindbestemming Amsterdam. Anders zou daar de chaos voor de organisatie alleen nog maar groter worden. Omat de meeste reizigers vanaf Schiphol doorvliegen, kregen ze het vliegtuig niet vol en mocht ik mee. 400 passagiers werden achtergelaten.
Het KLM personeel in Addis gaat er van uit dat het nog wel een tijd duurt voor er weer een vliegtuig vanuit Europa die kant op gaat. “Daar zijn we realistisch in. Afrika heeft maar weinig business class pasagiers dus dat is geen prioriteit”. Ze denken dat het nog weken kan duren voor de 400 resterende gestrande reizigers naar huis kunnen. Toch wel zuur om het vlieguig dan halfvol te zien vertrekken. Ik heb uitgestrekt over vier stoelen de reis riant doorgemaakt. Dwars door de aswolk heengeslapen.
Terwijl er nog miljoenen mensen wachten, is voor mij de ramp voorbij. Ondertussen valt het me nu pas echt op hoe internationaal de wereld is geworden, of in ieder geval mijn leefwereld. Mijn emails staan vol verhalen van kennissen die ergens in de wereld zijn en iedereen die ik vandaag gesproken heb heeft familie, vrienden of collega’s die ergens vastzitten. En eigenlijk zit daar tot nu toe nog geen enkel wanhoopsverhaal bij. Misschien houden we ons allemaal groot, maar de positieve kant lijkt te overheersen. Een vriendin sms’te me: “voor mij is het een topramp”. Ook ik heb best genoten van het gedwongen onthaasten. Alleen de gedachten aan het gezin thuis en de onzekerheid hoe lang het zou duren maakte het af en toe zwaar. Dus, voor iedereen die nog ergens zit: succes en maak er het beste van!

Lees ook: Gestrand in Addis Abeba (3)

Geef een reactie

Laatste reacties (5)