Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gezeur over goede voornemens

  •  
03-01-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
RTEmagicC_ivan_01.jpg.jpg
Bent u het ook al zat? Dat is misschien omdat al die mensen iets zeggen over gezondheid dat u eigenlijk best weet, maar graag ontkent. Maar luister toch maar even.
Goede voornemens, waarom hebben we die eigenlijk? We leven toch gezond? Zijn het niet alleen maar zeurpieten die vinden dat we te weinig bewegen en verkeerd eten? Jazeker, zegt Ivan Wolffers, het zijn alleen maar zeurpieten die waarschuwen. Maar laat ze verder zeuren, want er zijn mensen die echt niet weten dat ze een leefstijl hebben die op den duur problemen gaat geven. Die nietsvermoedend bij een dokter komen en na een bloedtest ernstige diabetes2 blijken te hebben. Voor hen is dat zeuren bedoeld.

Zo zag ik op de website van de Loyola Universiteit in de VS het verhaal van een man die dacht dat hij gezond leefde. Hij had zwaar werk, bewoog naar zijn eigen idee voldoende. Goed hij sloeg ontbijt en lunch over omdat hij altijd druk was en volstond met één stevige maaltijd in de avond. En ja, hij hield niet zo van groente, maar daarin onderscheidt hij zich niet van het merendeel van de mannen. Trouwens in Nederland haalt nog geen derde van de gehele bevolking de geadviseerde 200 gram verse groent en fruit per dag (en dan zou de WHO graag willen dat we die grens op 400 gram zetten). De man schrok enorm toen hij ontdekte dat hij diabetes 2 had.
Een gebruiksaanwijzing voor je lichaam
Wat helpen kleine weetjes zulke mensen dan om de route die ze ingeslagen waren te veranderen! EATWISE moet je worden, met streetwise kom je er niet meer. Je moet weten dat je toch beter je eten over meerdere porties per dag kunt verspreiden, omdat het metabolisme dan beter kan verwerken wat je er allemaal instopt. Dat de eerste portie toevallig ontbijt heet doet er niet toe. Je moet weten dat mensen niet gemaakt zijn om de hele dag frisdrank te drinken en dat het idioot is om elkaar telkens te vragen “wat wil je drinken?”, want er is eigenlijk geen keuze: water, daar zijn we voor gemaakt en als je wilt, kun je het nog koken en er wat theeblaadjes in gooien. Maar keer op keer iets drinken waar suiker aan is toegevoegd, dat brengt je zoets maar weinig goeds. En weten hoe je je bord in moet delen, hoeveel groente erop moet liggen, dat is toch een onderdeel van de gebruiksaanwijzing voor je lichaam.
En dit is nog maar het begin. Later leer je dan ook dat je niet alles moet geloven wat er op de verpakking staat van wat je in de winkel koopt. De waarheid wordt soms wel heel erg opgerekt. Je moet maar onthouden dat als er staat “Nu nog gezonder”, dat het voordien wel enorme troep moet zijn geweest, want bij bestudering van de informatie op de verpakking val je vaak van de ene in de andere verbazing. Het is het resultaat van het uit handen geven van het maken van je eigen voedsel. Dan weet je ook niet meer wat erin gaat.
Goede voornemens, het is misschien een zeurterm, maar als er ooit een dag was om ze te maken dan is het wel de 3de januari van 2015.
 
Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan ‘
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag:  klik hier voor een overzicht

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.