2.041
48

GroenLinks gemeenteraadslid Amsterdam

Evelien is geboren op 28 oktober 1984 in Bussum. Ze woont sinds 2003 in Amsterdam. In 2008 woonde ze een half jaar in Nairobi (Kenia) om te werken voor de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, daarna ging ze een jaar studeren in New York (2008/2009) waar ze ook werkte voor een organisatie in Harlem die Afrikaanse vluchtelingen bijstaat met sociale, medische en juridische kwesties. In deze periode van 540 dagen in het buitenland hield ze een blog bij. Vanaf juni 2009 is ze weer terug in Nederland. Op 1 januari 2010 begon ze als promovendus aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze onderzoek doet op het gebied van internationaal vluchtelingenrecht en internationaal strafrecht. Daarnaast is ze sinds haar terugkeer uit New York ook lid van de gemeenteraad van Amsterdam voor Groenlinks. Op 3 maart 2010 werd ze opnieuw gekozen in de gemeenteraad. Ze publiceert op persoonlijke titel.

GLD66

Waarom zouden GroenLinks en D66 niet fuseren?

GroenLinks heeft, heel bescheiden, een stuk op haar site onder de naam ‘Dan hoor je het eens van een ander’. Daarin worden Intermediair, Lekker Stuk (?), de beroepsvereniging van zorgprofessionels, Greenpeace, Novib en Shell (!) aangehaald die allen vinden dat GL de beste oplossingen biedt voor de vele uitdagingen in dit land.

Je zou denken: als ‘iedereen’ het er over eens is dat GL zo’n goede partij is, als VVD’er Neelie Kroes en PvdA’er Felix Rottenberg onze voorvrouw de beste politica vinden, waarom halen we dan maar 10 zetels? En ook: waarom zijn we dan zo ongelooflijk blij met een winst van slechts 3 zetels? Ja, het is na vele verkiezingsnederlagen eindelijk weer eens winst, maar met 10 zetels zet je natuurlijk nog steeds geen zoden aan de dijk – zeker niet als we weer in de oppositie terecht komen.

En dat terwijl dit onze tijd zou moeten zijn: alle bedrijven stuiteren over de concurrentie heen om te bewijzen dat milieu en duurzaamheid in goede handen is bij hen, de economische crisis heeft de nadelen van het kapitalistische stelsel pijnlijk bloot gelegd. Twee punten die onlosmakelijk met GroenLinks verbonden zijn. Wat gaat er dan mis?

GroenLinks is te elitair en doet voorstellen die te moeilijk zijn voor de gewone kiezer, zei politicoloog Philip van Praag tegen me afgelopen woensdag. Datzelfde geldt mijns inziens voor D66, die – op een uitschietertje na – ook nooit verder zal komen dan 12, 13 zetels. Waarom dan niet fuseren? Daarmee verlies je een paar stemmen, maar die zullen we dubbel en dwars terug verdienen. Volgens Maurice de Hond stemden bijna 1 miljoen mensen strategisch op de PvdA om een rechts-conservatieve regering te voorkomen. Veel van die stemmen hadden ook naar een ander progressief (en links, if you will) alternatief kunnen gaan: GLD66.

Beide partijen putten uit hetzelfde electoraat: studenten, hoogopgeleiden en stadsbewoners. Ook inhoudelijk zijn we zeer nauw verbonden: we kunnen elkaar vinden in een hervormingsagenda voor Nederland (arbeidsmarkt én huizenmarkt), hechten enorm belang aan beter onderwijs, zijn groot voorstander van Europa, vinden kunst & cultuur het waard om in te investeren en scoren hoog in groene en duurzame voorstellen.

Rob Wijnberg, jonge filosoof, zei vanmorgen in Buitenhof dat de linkse partijen continue met elkaar overhoop liggen, terwijl de verschillen marginaal zijn. Ja, D66 heeft een wat individualistische kijk op de economie en ja, GL maakt zich wat meer druk om de have nots in onze samenleving. Maar die verschillen zijn te overbruggen, zeker als we beseffen dat we op 95 procent van de onderwerpen elkaar wél kunnen vinden.

Zoals je op de rechterflank kan kiezen tussen CDA en VVD (met als extreme broer de PVV), zo zou je op links moeten kunnen kiezen uit PvdA en GLD66 (met als extreme zusje de SP). Alleen dan zijn we een echt alternatief, alleen dan kunnen we anders, ja zin in de toekomst gaan hebben.

Geef een reactie

Laatste reacties (48)