1.411
95

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

God is niks voor wie analytisch denkt

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: De populairiteit van religies daalt omdat meer mensen analytisch denken

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Nieuw onderzoek legt verband tussen analytisch denken en minder geloof in een religie. Het resulteert niet in hard cijfermateriaal in de geest van ´mensen die analytisch denken 30 procent minder religieus´, maar de onderzoekers zeggen: “Het was niet zo dat deelnemers binnen kwamen als vrome gelovigen en weggingen als overtuigde atheïsten, maar we zagen wel een subtiel en overtuigend effect hoe analytisch denken het geloof vermindert.”  

Voor het onderzoek moesten de deelnemers kleine testjes doen waarbij de antwoorden niet altijd voor de 

hand lagen. Bijvoorbeeld ´een honkbalknuppel en een bal kosten bij elkaar 1,10 dollar. De knuppel kost 1 dollar meer dan de bal. Hoeveel kost de bal?´ Ik heb er zelf echt over na moeten denken, want je zegt nog al snel 10 cent, maar als je er echt over nadenkt is het 5 cent.

De onderzoekers ontdekten vervolgens dat degenen die hun onmiddellijke intuïtie de baas waren vaker 

ongelovig waren. Het resulteerde in de conclusie dat religies overleven omdat veel mensen intuïtief zijn, maar dat mensen via analytisch denken daaroverheen stappen en dat dit een van de oorzaken is van groeiend ongeloof. Als je nog steeds aan het piekeren ben over die tien cent, maak je dan in hemelsnaam geen zorgen, want het is ook een rare test, want waar ter wereld verkopen ze in hemelsnaam een honkbalknuppel voor 1 dollar en vijf cent?

Volg Ivan Wolffers op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (95)