949
9

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Goed voorbeeld ouders helpt kinderobesitas voorkomen

Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers, vandaag over wat we kunnen doen om onze kinderen gezond te houden

Je wordt niet dik van lucht. Overgewicht ontstaat als er meer energie je lichaam in gaat, dan er verbruikt wordt. Wat extra binnen komt wordt opgeslagen in de gemakkelijkst bewaarbare vorm: buikvet. Wil je het voorkomen, dan zul je je leefstijl moeten veranderen, dat wil zeggen: minder eten, meer bewegen, of allebei. Nu zijn er factoren in de leefomgeving die dat kunnen bemoeilijken. We kennen ze inmiddels wel: gemakkelijke toegang tot junkfood, marketing van junkfood, regels thuis, voorbeeld van je ouders, culturele achtergrond en sociaaleconomische status. Deze onderzoekers keken naar de invloed van eetregels thuis en het voorbeeld van de ouders.

Uit het onderzoek bleek dat moeders die hun kinderen aanmoedigen gezond te eten – en daarbij ook het goede voorbeeld geven – de beste resultaten halen bij het onder controle houden van het gewicht van de kinderen. Het lijkt een beetje een open deur, maar het is maar goed dat het toch onderzocht is, anders kan men beweren dat er geen bewijs voor is (en het dus niet evidence-based is). Er was overigens wel een gunstig effect te zien wat betreft voeding, maar niet voor beweging. Dat is blijkbaar veel moeilijker via de opvoeding te beïnvloeden.

Voor veel mensen die dit lezen zal het een prettig gevoel geven. Ik zie namelijk vaak mensen die over problematiek rond overgewicht zeggen dat het de schuld van de ouders is. Dat lijkt ook zo als je naar dit onderzoek kijkt. Wat echter ook stevige aanpak verdient, is de situatie waarin de omgevingsfactoren zo ongunstig zijn, dat het goede voorbeeld van de moeder nauwelijks invloed meer heeft. We spreken dan van een obesogene samenleving. Daarvoor zul je die omgeving gezonder moeten maken. Junkfood verkooppunten uit de buurt en advertenties voor voedingsproducten die op kinderen zijn gericht gewoon verbieden. Betutteling? Nee hoor, het is gewoon sociaal burgerschap: samen de problemen oplossen, ook voor de mensen met de grootste risico´s.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: ‘Lelijkerds’ worden vaker gepest

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (9)