Laatste update 10:47
4.132
90

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Een goed voorstel dat de Gutmenschen in hun geslijm zullen verstikken

Het vrije westen is omringd door vijanden die onze samenleving met terroristische aanvallen proberen te ontregelen. Het is goed als zij zien dat wij geen verwekelijkte en decadente jammeraars zijn

De meeste maatregelen van de overheid om het gedrag van de burgerij te beteugelen hebben wel effect maar andere dan werden beoogd. Zo heeft de massale politie-inzet tijdens zondagse voetbalwedstrijden geen eind gemaakt aan het hooliganisme maar deze vorm van bloedige vrijetijdsbesteding alleen maar verplaatst. Volgens een bericht in de Volkskrant gaan de hardcore fans van verschillende clubs elkaar tegenwoordig op een of ander afgelegen weiland te lijf. De locatie spreken zij van te voren af.

De leiding van de Nationale Politie heeft al laten weten dit niet te tolereren maar die sterren en balken commissarissen tolereren wel meer niet.

cc-foto: Hans Splinter
cc-foto: Hans Splinter

Drones
Het wordt tijd dat de overheid eens leert van de nood een deugd te maken terwijl tegelijkertijd de keuzevrijheid van de burgerij wordt gerespecteerd. Als volwassen mensen elkaar in groepsverband voor de kop willen slaan op een afgesproken tijdstip en in een afgesproken weiland, dan is dat hun goed recht. Laten die lui toch hun overtollige energie op elkaar botvieren. We kunnen er met behulp van de moderne technologie nog een boeiend kijkspel van maken ook. Dankzij drones en overal opgestelde camera’s is het mogelijk een live verslag van de vijandelijkheden rechtstreeks op de buis te brengen. In plaats van hooligans het leven zuur te maken, zou men hen juist moeten faciliteren met een terrein dat optimaal is voor boeiende confrontaties: denk aan bosschages waarachter men zich kan verbergen, een slingerend beekje dat bij de strategie valt te betrekken, een heuvel (Zuid-Limburg!). In de amusementsindustrie is genoeg ervaring opgedaan met het op een spannende wijze in beeld brengen van geweld. TV-makers met ervaring op dit gebied kunnen op die manier van bijvoorbeeld de confrontatie Feijenoord – ADO een spannend kijkspel maken.

Gladiatoren
Dit lijkt het Romeinse Rijk wel, zegt U nu. Dit zijn de gladiatoren. U wilt een eenentwintigste eeuws Colosseum oprichten. Inderdaad. De Romeinen wisten dat zij in een gevaarlijke tijd leefden. Daarom gingen ze van jongs af aan de confrontatie met echt geweld aan. Overal in het rijk volgde een massaal publiek in kleine en grote arena’s het drama van leven en dood. Geen nepbloed. Echt bloed. Geen glycerinetranen, echte tranen. Geen gespeelde razernij. Echte razernij. Dat hardde die Romeinen. En de dames uit de elite trokken graag de beurs om een apartje te organiseren met de beroemdste gladiatoren. Hun lidtekens hadden een erotische werking. Dat maakte de Romeinen tot strijders. Hun wereldrijk hield het zeshonderd jaar vol. Dat moeten wij nog maar eens op ons palmares zien te schrijven, wij liefhebbers van een gladde en ongeschonden huid die hoogstens tatoeages mag dragen maar niet de tekenen van de veldslag.

Bloeddorst
Toch leven ook wij in een gevaarlijke tijd. Het vrije westen is omringd door vijanden die onze samenleving met terroristische aanvallen proberen te ontregelen. Het is goed als zij zien dat wij geen verwekelijkte en decadente jammeraars zijn, die wel naar nepgevechten in knokfilms kijken maar terugschrikken voor het aanschouwen van the real thing. Over Romeinen gesproken en hoe die met hun vijanden omgingen, misschien kunnen gearresteerde (would be) terroristen zoals de jongen die nu door andere Syrische vluchtelingen aan de Duitse politie is uitgeleverd, nog wel een nuttige rol spelen in de hooligan wars. Geef ze een rol op het slagveld en kijk hoe ze het doen in een confrontatie met westerse strijders als ze geen bomgordel dragen.

Het grootste voordeel van dit alles is dat op deze manier de belangstelling van het grote publiek zal verschuiven van de stadions naar de echte strijdperken. Zijn we eindelijk van dat wezenloze ballen-gedoe af dat zoveel televisieavonden vergiftigt.

Gutmenschen
Maar ja, er zal wel weer niet geluisterd worden. Luisteren heeft de politiek immers verleerd. Men zal wel weer aan komen dragen met de zogenaamde beschaving en dat je mensen tegen zichzelf moet beschermen of dat wij aan de barbarij ontstegen zijn of al die femelarijen meer. Of er wordt geroepen dat het publiek liever een symbolische oorlog ziet in de vorm van een mannelijk ballet met de bal dan een werkelijk gevecht.

Ha, leer mij voetbalfans kennen. De bloeddorst glanst in hun ogen maar de mensen willen de werkelijkheid niet meer zien. Kom er maar in Gutmenschen, probeer maar weer gehakt te maken van een creatief en haalbaar voorstel, probeer me maar te verzuipen in jullie geslijm, stelletje weekdieren. We zullen zien hoe het afloopt met het vrije westen. Ave Caesar moraturi te salutant. Wat is dat moraturi? Goed zo, dat is het participium futurum. Moror is het hele werkwoord. Moraturus betekent zullende sterven. Wij kennen alleen een participium praesens in onze taal (stervende) maar de Romeinen hadden dus ook zo iets voor de toekomst, verfijnd als zij waren. Zij, die gaan sterven, groeten U. Zo leert U dankzij deze herwaardering van het hooliganisme ook nog een beetje Latijn. Wat zeg je nou, Gutmensch? Je was toch zo voor de beschaving. Nou, hier heb je een stukje klassieke beschaving.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (90)