Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Goede communicatie is geen spelletje raden

  •  
30-09-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
RTEmagicC_ivan_01.jpg.jpg
Communiceren komt van twee kanten. De ontvanger werkt zo goed als de boodschap die hij krijgt. Er is niets vanzelfsprekend, ook niet in de liefde
Mensen die je niet zo goed kent begrijpen je vaak beter dan de mensen in je onmiddellijke omgeving, de mensen waar je van houdt en met wie je al jaren samenleeft. Hoe is dat in hemelsnaam mogelijk? Is daar een wetenschappelijke verklaring voor?
In een blog op Psychology Today wordt op die vraag ingegaan. Het wordt veroorzaakt door wat in de wetenschap de Signal Amplification bias wordt genoemd. Je denkt dat je zelf duidelijk geweest bent naar de ander, maar dat overschat je meestal. Wat je wilt is, volgens jezelf, zo voor de hand liggend, dat je het niet hardop hoeft te zeggen.
Ja, zo simpel is het. Sowieso is de menselijke communicatie niet altijd even duidelijk. Niet bepaald iedereen is een communicatiewonder. We laten weg wat we denken dat al bekend is, omdat we ervan uitgaan dat iedereen snapt waarom je iets doet. Je gaat naar de sportschool. Dan snapt toch iedereen waarom je daar bent. Snap je het zelf wel? Ja, die kilo’s die je kwijt wilt? Misschien was dat aanvankelijk het argument om je op te geven bij een sportschool, maar dat je er telkens weer terugkeert heeft daar misschien niets mee te maken. Je vindt het er gezellig, kijkt uit naar het gesprek met de mensen die je daar net hebt leren kennen. Het is heus niet zo voor de hand liggend als je denkt dat je daar bent. We laten minder zien dan we denken en die andere mensen op de club weten helemaal niet dat je ze sympathiek vindt, omdat je een keer naar ze hebt geglimlacht.
In de communicatie met je geliefde is het idee dat hij of zij wel weet wat je vindt, wat je voelt en wat je wilt nog vele malen sterker. En dus ben je geneigd nog minder te communiceren. Je hebt het toch vorige week ook al gezegd? Maar zo werkt goede communicatie niet. Het moet geen spelletje raden worden. In romantische relaties zitten we daardoor vaak met overspannen verwachtingen. Hij toont zich pas een echte minnaar als hij aanvoelt wat je wenst. Zij toont pas haar liefde als ze door heeft wat je niet prettig vindt. We hebben hoge verwachtingen van elkaar, maar onze communicatie is niet erg behulpzaam. Uiteindelijk geef je je geliefde de schuld dat je niet krijgt wat je nodig hebt omdat hij zo’n ongevoelige kerel is, omdat zij blind is voor wat je nodig hebt. Had het maar gezegd, of als je dat moeilijk vindt op een briefje geschreven, of via een videoberichtje doorgegeven. Communiceren komt van twee kanten. De ontvanger werkt zo goed als de boodschap die hij krijgt. Er is niets vanzelfsprekend, ook niet in de liefde.
Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan ‘
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag:  klik hier voor een overzicht

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.